Albanci se plaše podele Kosova

Albanci strahuju da bi formiranje Zajednice srpskih opština na KiM značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na severu, pa i podelu Pokrajine.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2015.

11:16

Default images

Analitičari smatraju da takva ovlašćenja nema aktuelna Asocijacija kosovskih opština, piše prištinska Kosova Sot.

Analitičar Blerim Burjani kaže da "sever i sporazum iz Kumanova mogu da imaju nešto zajedničkog jer sever nije bio slučajnost.

“Sumnjam da je jedan tajni segmenat o toj zajednici uključen u Kumanovski sporazum iz 1999. jer se do danas ništa ne zna o Statutu ZSO ni njegovoj finalnoj pravnoj verziji", rekao je on.

Srbija, smatra on, želi avansirani status za ZSO dok ideja Srba je da preko ZSO očuvaju fizičku prisutnost na Kosovu.

List prenosi izjavu predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara koji je rekao da EU ne želi Republiku Srpsku na severu Kosova jer bi to moglo da odvede do stvaranja unutrašnjih problema u funkcionisanju zajednice.

Analitičar Isa Mulaj kaže da Srbi sa Kosova, posebno oni sa severa imaju autonomiju već dugo godina, ali kako je naglasio, problem je u tome da sada putem ZSO to ide ka njegovoj podeli.

Poslanik DPK Zenun Pajaziti želi da veruje da interpretacija kosovske vlade u vezi sa formiranjem ZSO je da ta zajednica imati samo nekoliko posebnih interesa za srpske opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: