"Uz granicu UKR 50.000 vojnika RUS"

Pretnja šire vojne akcije ruskih terorističkih grupa ne samo da je prisutna, nego je sve veća, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Sreda, 06.05.2015.

23:14

Default images

Ukrajinski predsednik je na sastanku Veća za sigurnost i odbranu u Kijevu dodao da se više od 40.000 separatista nalazi na pobunjeničkim teritorijima, a preko granice s Rusijom još 50.000 ruskih vojnika, navodi se u saopštenju objavljenom na internet-stranici predsednika Ukrajine.

I dok Porošenko upozorava na rastuću pretnju šireg sukoba na istoku zemlje, mirovni izaslanici govore o napretku u primeni sporazuma o primirju, piše Hina, a prenosi Jutarnji.hr.

Ukrajinska vojska ranije je izvestila o smrti petorice vojnika u poslednja 24 sata, dok su proruski separatisti naveli da su tri pobunjenika ranjena u istom razdoblju u napadu ukrajinske strane.

Dojave o žrtvama stižu svakodnevno, uprkos sporazumu potpisanom u martu u Minsku o okončanju jednogodišnjeg sukoba koji je odneo više od 6.000 života.

Ipak, mirovni izaslanici na sastanku u Minsku o tome kako učvrstiti primirje govorili su optimistično.

"Sastanak je bio konstruktivan, postavio je temelje za razgovore i donošenje odluka za stolom, a ne na ratištu", rekla je Hajdi Taljavini iz OEBS-a.

Na sastanku su bili predstavnici Rusije, Ukrajine i proruskih separatista.

Ruski izaslanik Azamat Kulmuhametov rekao je da su razgovori "ozbiljan korak napred prema političkom rešenju" sukoba.

"Ono što smo postigli danas učvrstiće primirje", naglasio je.

Međunarodne organizacije upozorile su na humanitarnu krizu u brojnim delovima istoka, gde hiljade ranjivih grupa, uključujući starije osobe, zbog sukoba ne primaju socijalne naknade.

Predstavnik Kijeva, bivši predsednik Leonid Kučma, naglasio je potrebu potpune primene prekida vatre.

"Za nas je danas najvažnija stvar potpuno primirje", istakao je Kučma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: