BiH. Još postoje kolektivni centri

Ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac ukazala je danas na podatak da i 20 godina posle rata u državi postoji 121 kolektivni centar.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

18:28

Default images

Ona je dodala da još oko polovine izbeglih i raseljenih osoba, otprilike milion, treba da reši stambeno pitanje.

Borovac je precizirala da ono što se sada radi jesu veliki projekti kroz Regionalni stambeni program, zatvaranje kolektivnih centara i redovna obnova putem Fonda za povratak koja je već u toku.

Kada je reč o Regionalnom stambenom programu, u intervjuu Feni ministarka je podsetila da je BiH dobila mogućost da putem ovog programa reši pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 porodica, odnosno 14.000 osoba.

Okvir korisnika je prilično sveden, objasnila je Borovac i istakla da je to bio jedan veliki i zahtevan posao koji još traje, a da je problem što se na poziv javilo 25.000 osoba, što je bio iznenađujuće veliki interes za povratak.

Kako je podsetila, provera krajnjih korisnika ne zavisi samo od BiH nego i od susednih država, pre svega Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su u okviru tog programa, a problem se javio i kod velikih administrativnih procedura koje zahteva Razvojna banka Saveta Evrope, koja implementira donatorska sredstva.

Izgradnja 1.870 stambenih jedinica počeće, prema nekim zvaničnim stavovima i procenama iz Ministarstva za ljudska prava, tokom jeseni ove godine, a Borovac napominje da će se krenuti s popravkom i rekonstrukcijom 1.380 stambenih jedinica i izgradnjom oko 438 stanova.

Što se tiče kolektivnih centara, ona ističe da, " nažalost i 20 godina posle rata u državi ima 121 centar" u kojima živi 7.247 osoba u jako lošim uslovima.

"To je teška problematika s kojom se BiH suočava. Način na koji će biti rešen ovaj problem je, pre svega, kreditno zaduženje od Razvojne banke Saveta Evrope od oko 120 miliona konvertibilnih maraka (oko 60 miliona evra). Ukupan projekat koji zaokružuje novu izgradnju i stambeni oporavak je 208 miliona marka, koliko je potrebno da bi se zatvorili ovi kolektivni centri", precizirala je Borovac.

Kreditom je, dodala je resorna ministarka, obezbeđeno 120 miliona maraka, a ostatak će namiriti vlasti entiteta, kantona i lokalnih zajednica gde se bude vršila integracija izbeglica i raseljenih osoba.

Aktivnosti Ministarstva su, između ostalog, usmerene i na poboljšanje statusa Roma, izradu novog zakona o ombudsmanu za ljudska prava u BiH, izmeni Zakona o zabrani diskrimacije, kao i na pripremu zakona o izbeglim i raseljenim osobama i povratnicima koji će tretirati pitanja održivog povratka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: