Jemen: 30 vazdušnih napada na Hute

Avioni arapskih koalicionih snaga pod komandom Saudijske Arabije izveli su tokom noći više od 30 vazdušnih napada na severoistoku Jemena.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

09:10

Default images
Foto: Beta/AP

Bombardovane su provincije Sada i Hadža.

Napadi su izvedeni nakon što su pobunjeni jemenski Huti granatirali juče pogranično područje ka Saudijskoj Arabiji, preneo je Rojters.

Provincija Sada je uporište Huta, a kako su naveli izvori bliski njima, u napadima koji su trajali do zore poginulo je 43 civila, dok je najmanje 100 osoba povređeno.

Prema navodima očevidaca, žestoka aritljertijska vatra otvarana je iz pravca granice sa Saudijskom Arabijom.

U jučerašnjem napadu Huta na pogranični grad Nadžaran u Saudijskoj Arabiji pogođene su škola za devojčice i bolnica zbog čega je Saudijska Arabija juče obustavila nastavu u svim školama u regionu Nadžran, na jugu zemlje.

Koalicione snage započele su vazdušne udare u Jemenu 26. marta.

U borbama u Jemenu poginulo je više od 1.000 ljudi, uključujući 551 civila, a Ujedinjene nacija navode da je među poginulima, prema poslednjim podacima, najmanje i 115 dece.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte i sunitsko-muslimanski regionalni lider, najveći je rival šiitskom Iranu, zabrinuta je bila za sopstvenu bezbednost i stabilnost jer su u Jemenu šiitski Huti zauzeli prestonicu Sanu i počeli da osvajanje cele zemlje, u septembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: