Jajima na skupštinu,bačena i baklja

U Skoplju je održava protest na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana. Demonstranti gađali zgradu skupštine jajima a policajce flašama. Bačena i baklja.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

17:57

Default images
Foto: B92

Protest su obezbeđivale jake policijske snage.

Demonstranti su skandirali "Nema pravde, nema mira", "Ubice". Pošto je policija onemogućila prilaz zgradi Vlade Makedonije, demonstranti su se uputili ka makedonskoj skupštini.

Tokom današnjeg protesta, demonstranti su najpre pokušali da se okupe ispred sedišta vlade, ali ih je u tome sprečila policija, pa su se uputili do zgrade parlamenta.

Kako su preneli makedonski mediji, oni su najpre stajali na raskrsnici u blizini sedišta vlade, oko koje je bio raspoređen kordon policije, i tražili njenu ostavku, ali i ubeđivali policajce da stanu na njihovu stranu.

"Štitite 10 kriminalaca u vladi umesto da podržite svoje sugrađane koji vas plaćaju", glasno je izvikivao policajcima jedan od demonstranata.

Petnaestak demonstranata je ostalo ispred vlade, dok su ostali krenuli put Sobranija, pošto je Vlada trenutno bukvalno ograđena kordonom policije tako da protest ne može tamo da se održi.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, demonstranti su zviždali i izvikivali "Nema pravde, nema mira" i "Ubice".

Kada su demonstranti stigli pred paralment posedali su na zemlju i upalili sveće za Neškovskog.

Među okupljenima su primećeni i istaknuti članovi opozicije.

Posle najave da su demonstracije za danas završene, neki demonstranti su, međutim, počeli da gađaju jajima i flašama zgradu Sobranija. Oni nose majice ili marame vezane oko glave.

Najveći broj prisutnih na njih gleda kao na provokatore i poziva da se ne koristi sila protiv policije.

Dvadesetak devojaka se postavilo kao živi štit ispred policajaca u želji da ih zaštite od napadača, javlja Radio Slobodna Evropa.
Devojke izvikuju "Želimo mir".

Atmosfera između maskiranih napadača i onih koji su protiv nasilja je napeta. Prethodno je po neko jaje i po neka zapaljena flaša bačena na zgradu Sobranija posle čega je policija zbila kordon.

Mirni protesti održani su i u Bitolju i Prilepu.
Foto: B92
Jučerašnji protest, koji je usledio nakon što je lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev obelodanio da je Martina Neškovskog pre gotovo četiri godine ubio policajac na dužnosti, obeležili su žestoki sukobi policije i demonstranata.

Građani su putem društvenih mreža pozivali na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati.

"Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sutra!", poruka je koja se širila društvenim mrežama, preneli su makedonski mediji.

Makedonska policija je saopštila da je na sinoćnom protestu ukupno povređeno 38 policajaca, od kojih jedan ozbiljnije, a privedeno je 30 demonstranata, među kojima i dvojica maloletnika, te da je napravljena velika materijalna šteta.
Foto: B92
. .

Uživo protest iz Skoplja

. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: