Janković: Idem u VBA po dokumenta

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da će lično otići u VBA kako bi imao uvid u dokumenta o incidentu za vreme održavanja Parade ponosa.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

13:25

Default images
foto: Tanjug

On je ponovio da od ministra odbrane Bratislava Gašića nije dobio sva dokumenta uprkos zakonskoj obavezi.

Kancelarija visokog komesarijata za ljudska prava saopštila je da su se pritisci na Sašu Jankovića prvi put pojavili nakon njegove istrage u vezi sa VBA, a da su osnaženi u aprilu, nakon što je ombudsman objavio godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2014.

“Ovo je stvar koja je prevazišla okvire Srbije i sada se postavlja pitanje koliko smo kao društvo zreli za momenat u kom se nalazimo. Ja sam uveren da jesmo i da ono što vide građani vide i međunarodne organizacije i da će vlast ovde pre ili kasnije prestati da daje povode za takve reakcije“, rekao je Janković.

Ministar Gašić se zaštitniku građana obratio pismom s porukom "da prestane sa iznošenjem neistina i poluistina o VBA", a zatim je zatražio od Jankovića odgovor na pitanje: "Kako je ubijen Predrag Gojković?"

“Od Ministarstva odbrane sam tražio podatke, a samo se VBA izjasnila da nema podatke, da ne može da ih dostavi, pa su mi onda dali samo deo dokumenata. Sumnjao sam da ih ima još, moji saradnici su otišli u VBA i ustanovili da ima još dokumenata. Ja ću danas otići u VBA s obzirom na to da su to dokumenti sa najvišim stepenom poverljivosti. Izvršiću uvid kako bih činjenicama potkrepio sve okolnosti. Postoje dokumenti vojne policije, a ministar Gašić uprkos zakonu ne dostavlja te podatke. Činjenice će biti predstavljene javnosti, izuzev onih koje bi eventualno ugrozile službe“, naveo je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: