"Srbija očekuje pomoć Luksemburga"

Ivica Dačić očekuje da će sledeći predsedavajuća zemlja EU Luksemburg pomoći Srbiji da otvori prvo poglavlje u pristupnim pregovorima s EU do kraja godine.

Izvor: Beta

Sreda, 06.05.2015.

20:43

Default images
Foto: Beta, arhiva

Posle razgovora u Luksemburgu s ministrom spoljnih poslova Žanom Anselbornom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao će se Srbija potruditi da u razgovorima sa zvaničnicima EU, Nemačke i Luksemburga kao predsedavajućeg Unijom pronaći način za otvaranje poglavlja.

"Srbija je kao svoj glavni cilj postavila članstvo u EU. U ostvarenju tog cilja očekujemo da do kraja godine otvorimo neko poglavlje. U tom smislu očekujemo da gospodin Anselborn kao predsedavajući omogući, stvori uslove za razmatranje najboljeg načina kako da se pomogne u tom smislu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je "stabilna Srbija preduslov za stabilnost u regionu", ali da je za stabilnost Srbije potrebna dinamika na njenom evropskom putu.

On je rekao Srbija ne traži povlašćeni status već razumevanje za ono što je do sada uradila u dijalogu s Prištinom i u evropskim integracijama.

"Naš glavni streški cilj je članstvo u EU, ali do svakog cilja pa i najdaljeg potrebno je napraviti prvi korak. Otvaranje nekog od poglavlje je jedan od prvih koraka. Zato je važno da smo mi u januaru prošle godine otvorili pregovore o članstvu, važno je da kontinuitet u evrointegracijama postoji. Očekujemo da svi zajedno iznađemo način da do kraje godine otvorimo prva poglavlja", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je s kolegom iz Luksemburga razgovarao i o bilateralnim odnosima koje je ocenio kao dobre, ali i dodao da bi ekonomska saradnja mogla biti veća pošto je prošle godine iznosila 27 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: