"Srpski korak u stroju pobednika"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će pripadnici Vojske Srbije na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2015.

12:03

Default images
foto: Tanjug

On je naveo da kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije jeste da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom.

Nikolić je, u obraćanju na svečanosti povodom Dana Garde Vojske Srbije, rekao da ga je sudbina darivala izuzetnom čašću da s pripadnicima Garde obeležava godišnjice nekih od najznačajnijih datuma u našoj istoriji i podvukao da će za tri dana, u maršu pobednika u Drugom svetskom ratu, moskovskim Crvenim trgom stupati i Garda VS, predstavlajući svakog našeg vojnika i svakog našeg građanina.

"Naši gardisti će marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika, a celi slobodarski svet će u njima prepoznati naše borce iz Drugog svetskog rata. Marširaće u ime Srbije, zemlje koja je uvek u svojoj istoriji vodila samo odbrambene ratove, koja je uvek bila na strani pravde i slobode", istakao je predsednik.

Kako je podvukao, nacizam i fašizam slomili smo četvorogodišnjim ratovanjem pod okupacijom, položivši ogromne žrtve na oltar slobode, baš kao i u Prvom svetskom ratu.

"Zato je danas, kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza naše Vojske da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima. Najstarijoj među jedinicama VS Gardi, poverena je čast da nasleđe boraca protiv fašizma, nasleđe pobednika u oba rata, ponosno pronese Crvenim Trgom. Ponesite tu čast dostojanstveno", poručio je Nikolić gardistima.

Osvrnuvši se na istorijat Garde, Nikolić je naveo da su pripadnike Vojske Srbije, naročito njene Garde, činili i čine najbolji među nama.

Kako je rekao, samo takve je i birao Miloš Obrenović kada je 1830. godine po nahijama tražio mladiće za formiranje Gvardije.

"U svojoj, 185 godina čuvanoj tradiciji, Garda Vojske Srbije menjala je svoje ime, ali je njen zadatak - da bude simbol vojničke obučenosti i časti, ogledalo vojnog ustrojstva zemlje - bio i ostao isti", naveo je Nikolić i dodao da su, uvek junaci, heroji, uvek na ponos naroda i vojske, prolazili kroz najteža iskušenja i besprekorno izvršavali svaki postavljeni zadatak.

"Tako je i danas. Stasiti i obučeni momci i devojke čine čast predsedniku države koji sa njima svakodnevno sarađuje. Ne krijemo ponos na ovu izuzetnu formaciju koja baštini najdužu tradiciju VS i, obavljajući vrlo specifične zadatke od izuzenog značaja, prikazuje najlepše lice naše vojske i naše zemlje", naglasio je predsednik Srbije.

On je poručio i da je gvardijski barjak zakićen 1898. godine Ordenom belog orla, a nakon toga i 1958. godine garda je dobila Orden narodnog heroja, 1975. godine Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem, 1980. godine Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, 2000. godine Orden ratne zastave prvog stepena...

"U svoju ponosnu i časnu istoriju koju ispisujete samo najvećim znamenjima, od danas ćete upisati i Orden belog orla sa mačevima. Nosite ponosno svoju zastavu izatkanu od herojske tradicije, časti i znamenja koja vas zasluženo prate od dana osnivanja", rekao je Nikolić, koji je obraćanje završio rečima:

"Živela Vojska Srbije - Živela Srbija".

Pripadnici Garde Vojske Srbije dan jedinice i 185 godina postojanja obeležavaju na svečanosti u beogradskoj kasarni "Dedinje", a svečanosti prisustvuju ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković...

Pripadnici Garde obeležavaju 6. maj u znak sećanja na isti datum 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: