"Uslov za EU normalizacija odnosa"

Formalno, srpsko priznanje Kosova nije uslov za članstvo u EU, izjavio je predsednik grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Đani Pitela.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

00:55

Default images

Međutim, kako je Pitela istakao države članice su se usaglasile da povežu perspektivu evropskih integracija Srbije i Kosova sa normalizacijom odnosa između njih.

"Sve dok "normalizacija" odnosa između Srbije i Kosova bude ključni kriterijum za evropske integracije obeju strana, parlament EU, zajedno sa nekim državama članicama, i dalje može da bude podeljen u stavovima da li "normalizacija" odnosa mora da obuhvati i međusobno diplomatsko priznanje, ocenio je Pitela, za "Politiku".

"Formalno, srpsko priznanje Kosova nije uslov za članstvo. Međutim, države članice su se složile da povežu perspektivu evropskih integracija i Srbije i Kosova sa normalizacijom odnosa između njih. To je pravi put. Jedini koji bi mogao da vodi u budućnost, a ne u prošlost",

Povodom njegove izjave od pre godinu dana da je neophodno da Srbija prizna Kosovo kako bi postala članica EU upitan je da li mu se čini da li vlasti u Beogradu povlače dobre poteze u tom pravcu, Pitela je odgovorio da EP "ceni i podržava napore koje vlasti u Srbiji čine u tom pogledu", dodajući da "u potpunosti razume koliko je to osetljiva tema u javnom mnjenju".

"Budućnost je u priznanju i Srbiji i Kosovu u Evropskoj uniji. U tom okviru, u evropskom okviru, granice će jednostavno nestati i postojaće dve države koje mirno žive i održavaju dobrosusedske odnose. Kao što je bio slučaj s Italijom, Slovenijom i Hrvatskom", smatra Pitela.

Pitela je domaćin konvencije "Srbija u Evropi", koja će danas biti održana u Beogradu, a posvećena je unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije i poboljšanju rasta lokalne ekonomije.

"Ideja se odnosi na činjenicu da se bez Srbije i zapadnog Balkana proces evropskih integracija ne može smatrati završenim. Srbija kao deo evropske porodice ima ne samo politički već i ekonomski značaj koji se ne može zanemariti", rekao je Pitela.

On je dodao da postoji više od 500 italijanskih firmi koje već posluju u Srbiji i da je prisustvo velikih italijanskih banaka sa direktnim investicijama ili kroz kontrolu filijala preduzeća od izuzetne važnosti za podršku daljim italijanskim investicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: