Boko Haram:Spaseno 700 - trudno 200

Oko 214 žena koje su nedavno spasene od terora Boko Harama su u drugom stanju, objavili su lokalni mediji, a prenosi “Raša tudej“.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

19:08

Default images
Foto: Beta/AP

“Mnoge od njih su testirane zbog različitih bolesti i infekcija, uključujući i HIV. Njih 214 su u različitim stadijumima trudnoće, neke su već nekoliko meseci, kod drugih je to tek otkriveno. Mi pokušavamo da ih stabilizijemo i povedemo brigu o njima“, saopštili su iz Fonda UN u Nigeriji.

Nigerijska vojska je objavila da je u proteklih nekoliko dana oslobođeno skoro 700 žena koje su ekstremisti Boko Harama zarobili.

“Većina dece, kako je otkriveno, koja su oslobođena zajedno sa ženama, su rođena tamo, u zarobljeništvu, i izašli su na otvoreno tek nakon što ih je vojska oslobodila“, saopštio je Fond.

Kako se navodi, žene i deca dobijaju i posebne tretmane od psihologa jer imaju “specifične potrebe“.

“Otkrili smo da mnogo žena i dece pati od stresa, tako da savetovanje mora da bude intenzivno“, saopšteno je.

Ekstremisti Boko Hrama zauzimaju veliki deo teritorija Nigerije, Nigera I Čada.

U prethodih šest godina, koliko deluju na tim prostorima, usmrtili su preko 13.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: