"Neki u EU hoće da oproste Kijevu"

Neke snage u EU su spremne da oproste Kijevu što nije ispunio sporazum iz Minska o rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

13:23

Default images
Foto: Beta/AP

"Neko u EU bi hteo da EU dozvoli ukrajinskoj vladi da ne ispoštuje sporazum iz Minska. Ali mi ne želimo da verujemo u to", rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi.

Ministar Lavrov je, takođe, kazao da su za Moskvu neprihvatjivi pokušaji Kijeva da se meša u rad misije OEBS u Ukrajini.

"Smatram da su neprihvatljivi pokušaji ukrajinskih vlasti da se mešaju u njegov rad, ponekad tako što ga optužuju za pristrasnost, a ponekad tako što ne dozvoljavaju pristup određenim objektima. Mi se zalažemo za objektivan pristup i nikada ne krijemo svoje stavove", dodao je on, preneo je TAS.

Ruski šef diplomatije je konstatovao i da zakoni o dekomunizaciji i veličanju nacističkih kolaboracionista, koje je usvojio ukrajinski parlament Rada, ne doprinose rešavanju krize u toj zemlji.

"Mi smatramo da zakoni usvojeni u Ukrajini, uključujući zakone o dekomunizaciji i veličanju nacističkih sledbenika ne doprinose rešavanju krize u Ukrajini. Time se prekraja istorija Drugog svetskog rata, istorija ukrajinske države i opravdano se izaziva indignacija Evrope", objasnio je on.

Osvrćući se na rušenje aviona "Boing-777" prošle godine u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija još nema informaciju da li je Kijev predao snimak razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i posade aviona.

"Za sada nema dokaza o tome da su snimci razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i aviona koji je leteo iznad Ukrajine objavljeni i predati istražnoj komisiji", rekao je ministar Lavrov.

"To je veoma ozbiljno pitanje. Nadam se da će naše evropske kolege ohrabriti ukrajinske partnere da u potpunosti sarađuju po tom pitanju, kao što su davno obećali i to više puta", zaključio je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: