ID preti "oštrijim" napadima

Džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad na izložbi karikatura proroka Muhameda u Gerlandu kraj Dalasa i zapretili novim oštrijim napadima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

08:22

Default images
Foto: Beta/AP

Tom prilikom dva napadača su ubijena, a pripadnik obezbeđenja povređen, javili su američki mediji.

"Dva vojnika kalifata predvodila su napad na izložbu karikatura u Teksasu", navela je Islamska država na svom radiju, a prenosi sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Saopštenje je završeno upozorenjem:

"Obraćamo se braniocima krsta, Sjedinjenim državama, budući napadi biće oštriji i opasniji. Vojnici Islamske države će vas povrediti, s božjom milošću. Budućnost je odmah tu iza ćoška", preneo je Si-En-En.

Prethodno su mediji objavili da se na tviter nalozima za koje se veruje da su povezani sa terorističkom grupom pominje pucnjava na dva tvita, a na jednoj do njih je napisano - "može li Alah da nas prihvati posle mudžahedinskog napada u Teksasu".

Ovaj tvit (poruka) je tvitovana (postavljen) u 18:35 sati po lokalnom vremenu - 15 minuta pre nego što je bilo ko sa lica mesta čuo o pucnjavi, objavio je Los Anđeles Tajms.

Američki mediji su odmah posle pucnjave u nedelju uveče po lokalnom vremenu u Gerlandu objavili, pozivajući se na visokog zvaničnika FBI, da je jedan od napadača Elton Simpson iz Arizone, bio predmet njihove terorističke istrage.

Zatim su mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija.

Los Anđeles tajms piše da su njih dvojica delili apartman u gradu Feniksu, a televizija CNN je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI došli na tu adresu u Arozoni.

Agenti FBI su sudu predali višesatne snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenje "braći koja vode sveti rat".

Američko tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički zločin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: