Austrija za preraspodelu azilanata

Austrijski kancelar Verner Fajman čija je zemlja među najtraženijim kod migranata, založio se za uvođenje geografskog sistema kvota za azilante u okviru EU.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2015.

00:33

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Kvote su pitanje pravičnosti", rekao je lider Socijaldemokrata u Parlamentu, i ocenio da sadašnji, "Dablinski propis", više nije pogodan.

Evropska komisija trebalo bi da 13. maja predstavi svoju strategiju za migraciju, koja predviđa obavezne kvote izbeglica koje treba da izjasniti 25. i 26. juna.

Uz eksplozivan porast broja azilanata u Evropskoj uniji prošle godine, na njihovu sudbinu su sve više uticale nejednakosti stavova i prakse zemalja.

Austrija je 2014. godine, posle Švedske i Mađarske, bila na trećem mestu evropskih zemalja po broju zahteva za azil, utvrdila je statistička služba EU, Eurostat. Više od 28.000 zahteva za azil je podneto u toj zemlji sa 8,5 miliona stanovnika, što je skoro tri puta više od proseka EU.

Evropski parlament se krajem aprila izjasnio za uvođenje obavezujući kvota za prijem, za šta je i predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Evropska komisija je još 2013. godine predložila da se revidira

"Dablinski propis" koji obavezuje samo zemlje u koje doseljenici dolaze da prime i razmotre njihove zahteve za azil. Međutim, tu inicijativu su tada odbile 24 od 28 zemalja-članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: