"Pomoći ćemo Srbiji da uđe u EU"

Šefovi diplomatija Austrije, Finske i Švedske ocenili su da je Srbija na dobrom putu ulaska u EU i oni su spremni da joj pomognu da postane punopravna članica.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

08:45

Default images
Foto: Beta/AP

Šefovi diplomatija tri zemlje članice EU naglasili su da je veoma pozitivna činjenica da sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, streme ka tome da ujedine snage u zajedničkom evropskom okviru.

U tekstu povodom 20 godina od ulaska njihovih zemalja u Evropsku uniju, koji je prenela današnja "Politika", ministri Austrije Sebastijan Kurc, Finske Erki Tuomioja i Švedske Margot Valstrom podsetili su da je Srbija danas zemlja sa statusom kandidata, a da su pregovori o pristupanju počeli 2014.

"Svakako da usvajanje pravila i standarda EU nije jednostavan zadatak, kroz to iskustvo prošli su i Austrija, Finska i Švedska. Za to su potrebne reforme ne samo zakona, nego i pravosudne i političke prakse", kaže se u tekstu.

"Srbija je na dobrom putu, a mi smo spremni da joj pomognemo kako bi postala punopravna članica Unije", navelo je troje šefova diplomatije.

"Hajde da zajedno nastavimo tim putem i da sledećih 20 godina bude uspešno ne samo za Austriju, Finsku i Švedsku, već i za Srbiju i njene susede", naveli su u tekstu.

Oni su ocenili da su najveće prednosti ulaska u EU mir i stabilnost, rast i razvoj i kao treće, sloboda i mogućnosti.

Troje ministara smatra da je prijemom Hrvatske 2013. godine EU jasno potvrdila svoju opredeljenost da podrži evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: