"Bujošević je dobar izbor"

RTS je preuticajan da bi mu se dozvolila sloboda, ističe Vukašin Obradović iz NUNS-a, dok član RRA Miloš Rajković ističe da je zadovoljan izborom Bujoševića.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

21:46

Default images

Prema rečima Vukašina Obradovića, prelazak na budžetsko finansiranje javnog servisa je bio „čudan, neočekivan i malo nasilan zbog čega posledice tek slede“.

„Neizvesno je kako će stanovništvo reagovati na uvođenje takse, ali ako želimo nezavisan javni servis, kao što pokazuje praksa u evropskim zemljama, neophodan je nezavisan izvor finansiranja. U suprotnom, postoji indirektan ili direktan upliv države u uređivačku politiku“, naveo je Obradović u Duelu B92

Kako ističe, Bujošević ima iskustvo, ali će RTS ostati u vidokrugu vlasti.

„RTS je preuticajan da bi mu se dozvolila potpuna sloboda. Uređivačka politika će biti u skladu sa željama vlasti“, naveo je Obradović i dodao da ga je izbor Dragana Bujoševića za generalnog direktora RTS-a iznenadio, ali ne u smislu izbora, već zbog toga što se izbor uopšte desio.

„Mislio sam da odbor uopšte neće doneti odluku, ali kao što smo videli, Bujošević je dobio potrebne glasove“, istakao je Obradović.

Pročitajte još: Upravni odbor Radio-televizije Srbije izabrao je novinara Dragana Bujoševića za generalnog direktora.

Sa druge strane, član Republičke radiodifuzne agencije Miloš Rajković ističe da je zadovoljan što se pojavio beli dim.

„Treba pomenuti i Nikolu Mirkova koji je pokrio vakum koji je nastao do izbora novog generalnog direktora. Mislim da danas počinje nova era RTS-a, ali treba da razumemo da je siromaštvo karakteristika trenutka u kojem živimo. Uz čestike Bujoševiću želim mu i mnogo sreće, biće mu potrebna“, naveo je Rajković.

Rajković dodaje da Bujošević ima izvesna menadžerska iskustva, ali da je mnogo kvalitetniji novinar.

„Očekuje ga puno posla, privremeno finanisranje važi do 31. decembra, a takse počinju odmah od prvog januara. Uostalom, novi zakon predviđa trojako finansiranje: takse, komercijalni sadržaj i projekte kod vlade,“ istakao je Rajković.

Na pitanje da li je pre nego što Bujošević preuzme funkciju potrebno da revizori uđu u RTS kako bi se utvrdilo u kakvom je finansijskom stanju, Vukašin Obradović ističe da je neophodno da saznamo u kakvom je finansijskom stanju RTS jer se na osnovu svega do sada teško može steći prava slika.

„Prvi i najteži zadatak je sagledavanje finansijskog stanja u javnom servisu i to ne samo finansijskog. Pritom, pokojni Tijanić je najaviljivao mogućnost otpuštanja radnika koje mislim da je neophodno. Samo je pitanje brojke“, navodi Obradović.

Prema njegovim rečima, RTS je, kao i RTV, predimenzioniran, ali je isto tako veliki ispit i socijalni program za one koji ostanu bez posla.

„Mislim da ako Bujošević ima iskustva, onda je to novinarstvo. Stvoriće svoj urednički tim i promene će uslediti. Međutim, poznavajući ga, on nije sklon radikalnim potezima tako da ne verujem da će biti nekih naglih čistki, već će doći do laganih promena,“ ističe predsednik NUNS-a.

Kada je reč o njegovoj nezavisnosti na mestu generalnog direktora RTS-a, Miloš Rajković je istakao da je bilo gotovo jasno da neće biti ništa od izbora do isteka mandata ovog upravnog odbora.

„Ovo je ohrabrujuće, upravni odbor je pokazao da ima nezavisnost, kao i da sistem funkcioniše. Mislim da će mu oni omogućiti da ima nezavisnost i po uređivanju programa i donošenja drugih odluka“, navodi Rajković.

Kako ističe, želi da veruje da je čaša polupuna, a ne poluprazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: