UN: Napadi na Jankovića zbog VBA

Kancelarija visokog komesarijata za ljudska prava UN izrazila je zabrinutost zbog pritisaka vlasti Srbije i članova SNS-a na zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2015.

20:46

Default images
Foto: Beta, AP

U saopštenju Kancelarije se ukazuje da su se takvi pritisci prvi put pojavili nakon njegove istrage u vezi sa Vojnom obaveštajnom agencijom (VBA) a da su osnaženi u aprilu, nakon što je ombudsman Janković objavio svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2014. godinu.

Kancelarija je navela da su zvaničnici Vlade počeli javno da postavljaju pitanje ombudsmanove profesionalnosti i kredibiliteta nakon što je Janković u januaru "izrazio zabrinutost u vezi sa Vojnom bezbednosnom agencijom, uključujući sumnje da je VBA ilegalno špijunirala opozicione stranke, sindikalne lidere i sudije" i nakon što je izneo informacije "o preprekama na koje je nailazio u jednoj istrazi, usled nespremnosti VBA da sarađuje, dostavlja tražena dokumenta i daje odgovore na pitanja koja ombudsman postavlja".

Kako se navodi, Komesarijat se zbog ovih dešavanja obratio srpskim vlastima, a one su pružile uveravanja da poštuju i podržavaju kancelariju Zaštitnika građana, i da će "istražiti i procesuirati svaku vrstu pretnji i pritisaka" na ombudsmana.

"Međutim, čini se da se u poslednje tri sedmice odvija obnovljena kampanja ličnih napada na Jankovića, u kojima naročito učestvuju mediji koji su bliski vladajućoj SNS. Ti napadi su dodatno potpaljeni negativnim izjavama visokih državnim zvaničnika. A ono što najviše zabrinjava je sugerisanje da je Janković na nekin način umešan u smrt osobe koja je 1993. godine počinila samoubistvo, i to što se ombudsman u novinskim izveštajima oslovljava kao 'ubica', 'švercer oružja' i 'osumnjičeni'", navodi se u saopštenju.

Komesarijat je izrazio uverenje da će Vlada Srbije "nastaviti da iskazuje dužnu pažnju u vezi sa bilo kakvim pritiscima, pretnjama ili oblicima odmazde nad ombudsmanom Jankovićem i institucijom zaštitnika građana, i da će se distancirati od optužbi na njegov račun."

U saopštenju se podseća da je Janković nakon postavljenja na funkciju 2007. godine, "poštovan i kredibilni šef nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava koja je na međunarodnom nivou dobila najvišu ocenu, i sa kojom Kancelarija UN za ljudska prava ima veoma pozitivne odnose."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: