Nagrade za istraživačko novinarstvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD po deseti put uručili godišnje Nagrade za istraživačko novinarstvo.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2015.

15:55

Default images
Foto: Tanjug

Nagrade su uručene u tri kategorije: elektronski mediji (TV, radio), štampani i on-line mediji.

U kategoriji elektronski mediji dobitnik je Adam Santovac za emisiju "Jalovište neodgovornosti" na Televiziji N1, u kategoriji štampani mediji laureat je Slobodan Georgiev za tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", objavljen u nedeljniku Vreme, dok je u kategoriji on-line mediji nagrađena serija tekstova o prošlogodišnjim poplavama koji su zajedno radili Milica Stojanović i Perica Gunjić, a njihovi radovi objavljeni su na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Ove godine na konkurs je podneta 71 prijava, odnosno 62 novinara se prijavilo sa više od 150 medijskih priloga.

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: glavni i odgovorni urednik nedeljnika Njuzvik u Srbiji Milorad Ivanovć, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević, producent na TV N1 profesionalci u medijima Pedja Obradović i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Ivan Cvejić

Ambasador SAD Majkl Kirbi je, čestitajući dobitnicima, ocenio da se ovim nagradama promovišu prava novinara u Srbiji. "Danas odajemo priznanje onim novinarima koji su uložili nedelje ili mesece svog rada na istraživanje tema koje su od opšteg značaja, novinarima koji su tragali za informacijama, studirali ih i ponudili svoje zaključke na razmatranje. To zahteva hrabrost", kazao je Kirbi i poručio da profesionalci u medijima ne bi trebalo da budu ona strana koja sprovodi lov na veštice i da služe kao paravani za kampanje.

On je istakao da je sloboda medija veoma važna, a naročito je bitna kada se izveštava o ljudima na važnim pozicijama.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović istakao je da podsticaj da se novinari ne bave samo golim registrovanjem stvarnosti več i istraživanjima koja često nisu nimalo laka.

"Leti visoko, kopaj duboko, jedna je od najkračih, alii najtačnijih definicija istraživačkog novinarstva. Istraživačko novinarstvo je važno, ne samo za profesiju, već i za društvo u celini." On je ocenio da je istraživačko novinarstvo jedan od poslednjih bedema novinarske profesije u Srbiji. Nominovan u kategoriji elektronskih medija bili su i Dragan Gmizić za emisiju "Slatke uredbe" iz serijala "Otkos korupcije" na RTV Vojvodina i Dušan Vojvodić za film "Kap", prikazan na TV N1 i na portalu ZA media.

U kategoriji štampanih medija nominovani su bili i Dragana Peco i Dino Jahić za tekst "Kupovina nagrada: Koja je cena časti?", objavljen u nedeljniku Novi magazin i Bojana Barlovac za tekst "Balkanski CNN i njegov aršin" objavljen u nedeljniku Vreme. U kategoriji on-line mediji nominovani su bili Aleksandar Djordjević za tekst "Ispumpavanje kopa i budžeta", objavljen na web portalu javno.rs i Dragana Peco za tekst "Policajci koji rade kao zaštitari osumnjičeni za nasilje i korupciju", objavljen na web portalu Balkan Insight.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: