Vranići: Salmonela bila u torti?

Epidemija salmonele koja je 16. aprila proglašena u Domu za stare u Vranićima kod Čačka, danas je odjavljena.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2015.

14:40

Default images
Foto: B92

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić rekao je da je prošao dvostruki inkubacioni period, da već šest dana stanari u Domu nemaju simptome salmonele, ali Zavod nastavlja epidemiološki nadzor.

U Domu za stare je 26 osoba koje nemaju simptome salmonele, dok je u bolnici u Čačku još jedna osoba iz Doma, koja se lečila od salmonele.

Njeno zdravstveno stanje je, kako su naveli u bolnici, stabilno, a danas će najverovatnije biti puštena iz bolnice.

Tošić je još rekao da uzrok pojave salmonele u Domu još nije poznat.

On je rekao da su stigle analize hrane i vode iz Doma, i da iz uzoraka koje je Zavod uzeo nakon otkrivanja epidemije, nije nađena salmonela, ali se pretpostavlja da je uzrok epidemije bio u torti koja je služena za Uskrs.

"Na osnovu epidemiološkog istraživanja, pretpostavljamo, s velikom verovatnoćom, da je uzrok epidemije salmonele bila torta koja je služena u Domu i koja je bila zajednička ili jedina namirnica koju su konzumirali svi koji su oboleli - stanari, zaposleni i jedna osoba van Doma. Analiza torte nije bila moguća kada se pojavila salmonela jer nije bila zatečena, a na analizu su poslate namirnice koje smo zatekli u kuhinji", rekao je Tošić.

Epidemija salmonele u privatnom Domu za stare u Vranićima proglašena je 16. aprila, zaražene su 42 osobe, među kojima su bili stanari i zaposleni u Domu, kao i meštani sela Vranići.

Sedam stanara Doma je umrlo, dok je 13 bilo na bolničkom lečenju u bolnicama u Čačku i Užicu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 28. aprila suspendovalo na tri meseca dozvolu za rad Doma za stare u Vranićima, a direktoru Doma je naloženo da u roku od 30 dana iseli korisnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: