Srbija kao EU oko Monsanta

Srbija će podržati odluku EU u pogledu prometa sredstava za zaštitu bilja koja sadrže sastojak glifosat, za koji se veruje da je kancerogen za ljude.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

10:49

Default images
Foto: Getty Images

Kako je saopšteno iz ministarstva pojloprivrede, to uključuje i moguću zabranu ili ograničenje prometa i primene takvih sredstava.

Svetski mediji su nedavno preneli da je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je glifosat, aktivni sastojak u herbicidu "Raundap" (Roundup) korporacije "Monsanto", verovatno kancerogen za ljude.

Glifosat je aktivna supstanca koja se nalazi na Listi odobrenih supstanci u EU i u Srbiji, tako da su sredstva na bazi ove aktivne supstance u prometu u svim zemljama članicama EU, kao i u Srbiji, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Aktivne supstance koje sadrže sredstva za zaštitu bilja koja se mogu naći u prometu u Republici Srbiji utvrdjene su listom odobrenih supstanci (Sl. glasnik RS, br. 72/14).

Pomenutom listom je preuzeta Lista aktivnih supstanci odobrenih za formulaciju i stavljanje u promet sredstava za zaštitu bilja na teritoriji Evropske unije (Uredba Evropskog parlamenta i Saveta br. 540/2011).

Ponovna procena aktivne supstance glifosat u EU, dodaju u Ministarstvu, mora da se završi do 2020. godine, ukoliko se prethodno, na osnovu istraživanja i drugih raspoloživih podataka, njegova upotreba ne zabrani ili ograniči.

"Takvu odluku će podržati i Republika Srbija izmenom Liste odobrenih supstanci, odnosno ukidanjem ili ogranicenjem rešenja o stavljanju u promet sredstava za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu supstancu, što bi značilo ili zabranu ili ograničenje njihovog prometa i primene, u zavisnosti od odluke EU", istakli su u Ministarstvu.

Mediji u svetu, medju kojima Gardijan, Rojters, Internešenel biznis tajms, objavili su da je novi talas negodovanja izazvala nedavna objava Svetske zdravstvene organizacije (SZO) prema kojoj monsantov herbicid Roundup "verovatno izaziva rak".

Najglasniji su bili lekari, naučnici i ekolozi u Argentini i čcitavoj Latinskoj Americi, tražeći zabranu proizvoda Monsanta. Pozivima za zabranu proizvoda se prikljucilo 30.000 argentinskih lekara, koji su pod okriljem Argentinske unije medicinskih strucnjaka objavili da aktivni sastojak Roundupa glifosat "ne izaziva samo rak, vec je povezan s povećanim brojem spontanih pobačaja, deformacijama fetusa, bolestima kože, respiratornim i neurološkim bolestima".

Podjednaka je zabrinutost i u ostalim delovima Latinske Amerike, kontinenta koji je u najvećoj meri pod GMO kulturama. Procenjuje se da na kontinentu ima 50 miliona hektara genetski modifiikovane soje i da se svake godine koristi oko 600 miliona litara glifosata. Roundup se najviše koristi u Argentini, Boliviji, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: