Ministar odbija kritike za rad BND

Nemački ministar unutrašnjiih poslova Tomas de Mezijer odbacio je kritike i optužbe na njegov račun u vezi sa špijunskom aferom Savezne obaveštajne službe.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

23:55

Default images
foto: Beta/AP

On je najavio da će svoj nastup u sredu, pred parlamentarnim kontrolnim telom za rad tih službi, iskoristiti za objašnjenje.

De Mezijer je, kako prenose mediji, obećao razjašnjenje i kao podmetanje označio kritike u vezi sa sazanjima da je Kancelarska služba još 2008. godine (kada je on bio šef te službe) saznala da je američka obaveštajna služba NSA uz pomoć i preko BND špijunirala evropske firme i ličnosti.

Ministar de Mezijer je tim povodom danas, kako prenose mediji, rekao da se u vezi sa informacijom BND upućenoj 2008. godine njemu, kao tadašnjem šefu Kancelarske službe, nije radilo o konkretnim opterećujućim indicjama za zloupotrebu saradnje BND i NSA, već više o tome da se ne produbljuje određena saradnja, kako bi se zloupotreba izbegla.

De Mezijer, koji se od sazanja o aferi BND, odnosno, pomoći BND u američkom špijuniranju Evropljana, evropskih firmi, ali i francuske vlade i Evropske komisije nalazi pod pritiskom, izjasnio se za transparentnu debatu o radu tajnih službi i njihovoj kontroli.

On je dobio podršku i od predsednika Savezne službe za zaštitu Ustava, Hans-Georg Masena koji je na sednici te službe danas u Berlinu rekao da su izveštaji i de Mezijeru "duboko nepristojni".

Nemačka opozcija pripretila je tužbom vladi u Berlinu, ukoliko im se ne dozvoli uvid i u listu traženih objekaata koje je BND, prema saznanjima, prisluškivala za NSA, a postoje i zahtevi za saslušanje šefova Kancelarske službe.

"Ako nam se ne omogući uvid u tu listu, mi ćemo delovati juristički", rekao je predstavnik opozicione partije Zeleni u parlamentarnoj komisiji za istraživanje aktivnosti NSA Konstantin fon Noc, a i predstavnica opozicione Levice u toj komisiji Martina Rener pripretila je vladi u Berlinu tužbom.

Levica želi da se u razjašnjenju špijunske afere saslušaju i šefovi Kancelarske službe, koji su, po zakonu, nadležni za kontrolu rada nemačkih obaveštajnih službi.

Šef levice Bernd Riksinger rekao je da bi, pored bivšeg šefa Kancelarske službe i aktuelnog ministra umutrašnjih poslova de Mezijera, trebalo da budu saslušani pod zakletvom i njegov prethodnik Frank-Valter Štajnamjer (aktuelni šef diplomatije), Roland Pofala i sadašnji šef Kancelarske službe Peter Altmajer.

BND je, izgleda, američkoj obaveštajnoj službi NSA godinama pomagala pri spijunaži francuske vlade i Komisije Evropske Unije, pri čemu je za špijuniranje visokih činovnika Ministarstva inostranih poslova u Parizu, francuske predsedničke službe i Komisije zloupotrebljena postaja BND u Bad Ajblingu, saznaju "Zidojče cajtung" i WDR.

Političari i iz vladajuće koalicije i iz opozicije zahtevaju sada da se "karte polože na sto" i sveobuhvatno objasni uloga Kancelarske službe koja je, izgleda, kako su tek nedavno saznali mediji, još 2008. i 2010. godine ignorisala upozorenja o pokušaju NSA da preko nemačke BND špijunira i evropske firme, poput "EADS" i "Eurokoptera".

Nemačka štampa ovih dana opširno piše o špijunskoj aferi BND, nemačke obaveštajne službe koja je još 2002. godine, posle terorističkih napada na Ameriku od 11. septembra, sklopila sporazum o saradnji sa NSA u borbi protiv terorizma.

Deo štampe, puno jasnije od političara, govori da je zato BND legalno i po nalogu NSA špijunirala, a da sada za to niko ne želi da preuzme odgvornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: