Litvanci uhapsili ruskog špijuna

Litvanski tužioci su izjavili da je uhapšen ruski državljanin, osumnjičen za špijunažu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

23:42

Default images
ilustracija: Thikstock

Osumnjičeni je agent ruske službe bezbednosti FSB, koji je hteo da se ubaci u institucije vlasti, institucije za sprovođenje zakona i obaveštajne službe, navelo je Tužilaštvo.

Muškarac N.F. je rođen 1977. godine, priveden je u sredu, a sud je naložio da tamo bude zadržan tri meseca. On se suočava sa mogućom kaznom od 15 godina zatvora, zbog špijunaže, prenosi AFP.

Litvanska obaveštajna agencija saopštila je "da je on uhvaćen pri pokušaju da pristupi informacijama, koje su poznate samo litvanskim liderima, sa ciljem da njima manipuliše i utiče na proces donošenja odluka na najvišem nivou."

Ti je četvrti kriminalni predmet, u vezi sa špijuniranjem za Rusiju i Belorusiju, za manje od godinu dana, koji je objavila Litvanija, koja je članica NATO i EU.

Prethodno su uhapšeni bivši radnik državne kompanije za kontrolu letenja, vojni lekar i vazduhoplovni oficir. Litvanska obaveštajna agencija takođe navodi da su uhvaćena tri ruska špijuna prošle godine, dodajući da u Rusiji sve više raste interes za vojnu strukturu te baltičke države.

Ruske aktivnosti i vojni manevri u regionu izazvali su zabrinutost da bi Rusija mogla da pokuša da detabilizuje baltičke zemlje, koje su nekad bile u sasatavu Sovjetskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: