Džihadista učesnik u napadu u SAD?

Dvojica napadača koji su u Teksasu otvorili vatru na na ulazu u galeriju gde se održavala izložba karikatura proroka Muhameda bili su cimeri iz Arizone.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

22:13

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Jedan od njih je bio osumnjičeni džihadista, preneli su američki mediji.

Nekoliko medija identifikovalo je te napadače, koje je ubila policija isped zgrade, kao 31-godišnjeg Eltona Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija.

Prema listu "Los Anđeles tajms", njih dvojica su delili apartman u gradu Feniksu. Televizija Si-En-En je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI došli na tu adresu.

Prema sudskim spisima iz 2011. godine, u koje je imala uvid agencija AFP, Simpson je bio osuđen na tri godine zatvora uslovno jer je lagao federalne agente o navodima da podržava džihad.

Agenti FBI su sudu predali snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenje "braći koja vode sveti rat".

Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički čin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

Američka policija ubila je sinoć Simpsona i Sofija koji su otvorili vatru na izložbi karikatura proroka Muhameda u Gerlandu u blizini teksaške prestonice Dalas.

"Prvoosumnjičeni je odmah ubijen. Drugi osumnjičeni je upucan i ranjen i posegnuo je za svojim rancem. Naravno, policajac ne znajući šta je u rancu, ponovo je zapucao u njega. On je ubijen", potvrdio je gradonačelnik Gerlanda Daglas Atas za američku televizijsku mrežu CNN.

Američki predsednik Obama povodom pucnjave u Dalasu u nedelju uveče smatra kako nijedan akt izražavanja ne opravdava nasilje, saopštio je portparol Bele kuće.

Navodeći kako ekstremisti pokušavaju da iskoriste izražavanje koje smatraju uvredljivim kao nešto čime opravdavaju nasilja širom sveta, portparol Džoš Ernest je istakao kako "nijedan čin izražavanja, čak i ako je uvredljiv, ne opravdava akt nasilja", preneo je AP.

Američka inicijativa za odbranu slobode (AFDI), koja je organizovala izložbu karikatura proroka Muhameda u Gerlandu, u blizini Dalasa, ponudila je nagradu u visini od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: