Počela NATO protivpodmornička vežba

NATO je pokrenuo jednu od svojih najvećih protivpodmorničkih vežbi u Severnom moru, i kojima prvi put učestvuje i Švedska, iako nije član te vojne alinjanse.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

16:03

Default images
Foto: Beta/AP

Više od desetak brodova iz 11 zemalja učestvuju u vežbi "Dinamični mungos", koja se odvija u toku povećanih tenzija između Rusije i severnih suseda, javlja Rojters.

NATO će simulirati otkrivanje i napad podmornica u jednom od mora, koja smatra najviše neprijateljskim, sa robustnim, ali plitkim podovodnim kanjonima, brzim strujama i neobično visokim nivoom zagađenja koje donose slatke vode iz norveških fjordova.

Napetost u tri male baltičke zemlje je porasla od kada je Rusija anektirala deo Ukrajine, jer se one plaše da mogu biti sledeće, s obizirom da u njima živi velika ruska manjina. Po pitanju odbrane oslanjaju se na nordijske zemlje.

Finska je otkrila neidentifikovanu podmornicu blizu svoje obale prošle nedelje, dok je NATO članica Letonija, a bivša sovjetska republika, prošlog meseca saopštila da je otkrila rusku podmornicu blizu svoje obale.

Ruski avion se takođe više puta približio i čak narušio nordijski i baltički vazdušni prostor poslednjih meseci, izazivajući vazdušnu odbranu i saveznički odgovor.

"Rusija ima pravo da bude na moru, baš kao i mi", rekao je komandant vežbe kontraadmiral Bred Vilijamson, dodajući, da incidenti koji su viđeni, nisu u skladu sa međuanrodnim pravilima i da izazivaju zabrinutost.

"Ovo nije odgovor na to, ali povećava značaj vežbi" kazao je Vilimason na američkom brodu Viksburg, koji predvodi učesnike vežbe.

Nordijski ministri odbrane oštro su osudili Rusiju prošlog meseca, nazvavši je najvećom pretnjom po njihovu bezbednost, na šta je Rusija uzvratila da je finsko i švedsko približivanje NATO-u ono što izaziva posebnu zabrinutost.

"Rusi su povećali svoje aktivnosti, pa smo i mi", kazao je komandant nemačke pdomornice U33 Kai Nikelsdorf, koji igra ulogu neprijatelja, tokom vežbe.

U vežbi učestvuju četiri podmornice, uključujući i jednu švedsku, čiji će zadatak biti da se približe i naciljaju neotkrivene brodove, simulirajući napad na površinu brodova.

Norveška je nedavno povećala svoje vojne aktivnosti, iako deli dugu morsku granicu sa Rusijom na Arktirku.

"Imali smo pad nivoa aktivnosti u proteklih nekoliko godina i sada se vraćamo na normalan nivo", kaže komandant norveške flote Ole Morten Sandkvist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: