EK: Australija krši principe UN

Evropska unija neće usvojiti mere koje Australija koristi za sprečavanje priliva migranata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

14:37

Default images
Foto: Beta/AP

S druge strane australijski predsednik Toni Abot izjavio je da neke evropske zemlje traže od zvanične Kanbere savete po tom pitanju.

Evropska komisija je saopštila da australijske vlasti ne poštuju međunarodne standarde o zaštiti migranata, odnosno principu Ujedinjenih nacija koji zabranjuje da se žrtva proteruje u zemlju gde joj preti nasilje ili zatvor, prenela je agencija AP.

Portparol Komisije Nataša Berto je izjavila da EU "primenjuje princip neizručenja žrtve zemlji gde joj preti opasnost i nema nameru da to menja, tako da model koji primenjuje Australija nikad neće moći da bude model koji će primenjivati EU".

Praksa Australije da migrante koji morskim putem pokušaju da dođu do australijske obale, često pritom rizikujući sopstveni život, vraća natrag u zemlju odakle su došli je više puta pomenuta prošle nedelje u Evropskom parlamentu tokom debate o načinima kako zaustaviti veliki priliv migranata u Evropu.

Austalijski premijer je rekao da njegova zemlja i Evropa razgovaraju o tome kako sprečiti dolazak brodova sa migrantima, ali je Berto kasnije to demantovala.

U Australiju već 18 meseci nije stigao nijedan brod sa tražiocima azila i nije bilo zabeleženih slučajeva utapanja migranata, iako organizacije za ljudska prava tvrde da su ti rezultati postignuti tako što mere zvanične Kanbere krše međunarodne obaveze te zemlje.

Pre toga su brodovi sa migrantima stizali gotovo svakodnevno u Australiju, uz velik broj ljudskih žrtava.

Sa druge strane, od početka godine je u pokušaju da preplove Sredozemno more i stignu do Evrope život izgubilo 1.750 migranata, što je čak 30 puta više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: