Ovako Rusi spremaju paradu (VIDEO)

Više od 16.000 vojnika, tenkova i aviona učestvovaće na vojnoj paradi na Crvenom trgu u subotu 9. maja povodom 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.05.2015.

12:49

Default images
Foto: print screen

Rusija, koja svake godine s velikom pompom proslavlja taj dan, ove godine je najavila da će ceremonija biti još svečanija. Oko 2,5 miliona još živih veterana dobiće medalje, a vojne parade biće organizovane širom zemlje i u većini bivših sovjetskih republika.

"To je veliki dan, vredan ponosa našeg naroda. Generacije potomaka zaslužuju najveće poštovanja na taj dan", nedavno je rekao ruski predsednik Vladimir Putin.

Crvenim trgom, koji će biti ukrašen crvenim zastavama i trakom Svetog Đorđa, zaštitnika Rusije, defilovaće 16.000 vojnika, 194 oklopne jedinice, 134 aviona i helikoptera i oko 1.300 stranih vojnika iz Srbije, Indije i Kine.

"Mi smo jaki. Nemojte se šaliti s nama, biće poruka koja će ove godine biti poslata sa ceremonije", izjavio je Aleksandar Baunov, istraživač iz Karnegijevog centra u Moskvi.

Baunov je rekao da Rusija želi da poruči Zapadu, koji joj je uveo sankcije povodom ukrajinske krize, da je "sama sebi dovoljna".

Godinu dana posle početka krize u Ukrajini, zbog koje su uvedene sankcije Rusiji, spisak gostiju na paradi svedoči o izolaciji Moskve, piše Frans pres.

"U subotu ćemo zaista videti jaz između Rusije i Evrope", rekao je Baunov.

Spisak prisutnih, a posebno spisak odsutnih na vojnoj paradi svedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su pre manje od jedne godine bili zajedno na plažama Normandije na obeležavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu.

Kremlj može da računa na kineskog predsednika Si Đinpinga, dok je Severna Koreja, koja je najavila dolazak svog lidera Kima Džong-una, danas saopštila da će tu zemlju predstavljati 87-godišnji visoki zvaničnik Kim Jong-nam, koji je "navikao da ide na međunarodne skupove".

Očekuju se i indijski premijer Narendra Modi, kubanski predsednik Raul Kastro, kao i predstavnici separatističkih regiona Gruzije, Abhazije i Južne Osetije, čiju nezavisnost ne priznaje međunarodna zajednica, osim Rusije.

Na paradu će doći i grčki premijer Aleksis Cipras, kao i zvaničnici Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i Srbije.

Neki su izabrali da dođu u Moskvu, ali da ne prisustvuju paradi. Tako će učiniti češki predsednik i slovački premijer Miloš Zeman i Robert Fico.

Međutim, francuski predsednik Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsednik Barak Obama, jer je Bela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u nameri da položi venac. Poljska će sama organizovati svoju proslavu.

Od ukupno 68 pozvanih zvaničnika, doći će 22, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja, na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Sovjetski maršal Georgij Žukov je 9. maja 1945. godine ratifikovao sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački fedmaršal Vilhelm Kajtel.

Drugi svetski rat konačno je završen nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: