VB: Lideri u ofanzivi pred izbore

Tri dana uoči najneizvesnijih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, lideri dveju vodećih partija poručuju glasačima da je vreme da se odluče.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

10:27

Default images
Foto: Gettyimages

Dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je sprečavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe, prenosi danas BBC.

Kameron je jutros putem društvenih mreža jasno i glasno poručio biračima da se Britanija suočava sa jednostavnim i neminovnim izborom.

"Stabilnost i snažna vlada sa mnom, ili haos sa Edom Milibandom", predočio je on Britancima, upozorivši da su rizici realni i prisutni jer, kako navodi, ako laburisti pobede uz pomoć Škotske nacionalne partije, doći će do zastoja u ekonomskom oporavku zemlje.

Škotska nacionalna partija će, predviđa Kameron, ucenjivati vladu svaki put kada se glasa u parlamentu tražeći veće pozajmice i više poreze kako bi se pokrili veći socijalni troškovi.

"Alternativa je da u četvrtak glasate za konzervativce... Mi ćemo nastaviti sa dugoročnim ekonomskim planom u cilju obezbeđivanja stabilne vlade, snažne privrede i svetlije budućnosti. A u središtu našeg plana je smanjenje poreza za 30 miliona ljudi", obećao je Kameron svojim sunarodnicima.

Istovremeno, lider laburista Ed Miliband upozorava da torijevci žele veću privatizaciju, pri čemu je najugroženija, kako navodi, Nacionalna zdravstvena služba.

On će pozvati konzervativce da "iznesu na čistac" planove o sudbini Nacionalne zdravstvene službe, tvrdeći da oni nameravaju da reorganizuju ovu službu i u nju uključe privatni sektor, navodi BBC.

"Znamo da bi pobeda Dejvida Kamerona u drugom krugu značila težnje ka većoj privatizaciji, još neispunjenih obećanja i veći broj ljudi koji duže čekaju na lečenje", poručuje Miliband.

Kako pokazuju rezultati anketa, dva glavna takmaca na izborima koji će biti održani u četvrtak 7. maja, konzervativci i laburisti, stoje rame uz rame po podršci Britanaca - i jedni i drugi uživaju naklonost 33 odsto birača.

Antievropski nastrojena Stranka za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) uživa naklonost 15 odsto ispitanika, dok Kameronovi koalicioni partneri, liberalne demokrate, beleže podršku od devet odsto.

Predstojeći izbori bi mogli da utiču i na ostanak Britanije u EU i, u perspektivi, na sudbinu same zemlje, odnosno ostanak Škotske u Britaniji.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije verovatno da će ijedna od dveju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: