SAD: Napad zbog karikatura Muhameda

Policija je ubila dvojicu muškaraca pošto su izvršili oružani napad u Dalasu ispred zgrade u kojoj se održavao konkurs za karikature proroka Muhameda.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

08:00

Default images
Foto: Beta/AP

Napadači su u predgrađu Dalasa pucali na jednog pripadnika obezbeđenja, a potom su ubijeni u okršaju s policijom.

Pripadnik obezbeđenja nije u životnoj opasnosti.

"Prvoosumnjičeni je odmah ubijen. Drugi osumnjičeni je upucan i ranjen i posegnuo je za svojim rancem. Naravno, policajac ne znajući šta je u rancu, ponovo je zapucao u njega. On je ubijen", potvrdio je gradonačelnik Gerlanda Daglas Atas za američku televizijsku mrežu CNN.

Automobil napadača se pretražuje jer se sumnja da se u njemu nalazi bomba, saopštila je policija.

Očevidac je izjavio za agenciju AP da je čuo oko 20 pucnjeva, koji su navodno dolazili iz automobila koji je prolazio pored zgrade u kojoj se održavala konferencija, a potom su se čula još dva pojedinačna pucnja.

Većina gostiju na izložbi bila je u galeriji za vreme policijske akcije i nije bila svesna toga šta se događa, dok se policija nije pojavila i naložila im da ostanu u zatvorenom prostoru zbog pucnjave.

Policija je navela da su se dvojica naoružanih muškaraca dovezli automobilom do ulaza u galeriju u Gerlandu, gde se održavala izložba, platili ulaznicu za "Izložbu Muhameda i takmičenje" koji su se bližili kraju i počeli da pucaju na pripadnika obezbeđenja.

Policija, uz pomoć obezbeđenja, razmenila je vatru s napadačima i oni su ubijeni, a niko od gostiju nije bio povređen, navela je policija.

Izložbu je organizovala Pamela Geler, predsednica organizacije Američke inicijative za slobodnu odbranu.

Njena organizacija je sponzorisala antiislamsku reklamnu kampanju širom SAD, a ova izložba je, prema njenim rečima, bila događaj za promociju slobode izražavanja uz nagradu od 10.000 dolara za najbolje umetničko delo ili karikature proroka Muhameda.

Gelerova, koja je poznata po svom stavu o islamu, izjavila je za američke medije da je izabrala Gerland za izložbu, jer je to bilo mesto gde su američki muslimanski lideri održali konferenciju o borbi protiv islamofobije posle napada na redakciju francuskog magazina Šarli ebdo.

Tom događaju je prisustvovao i holandski desničarski političar Gert Vilders.

On je u pisanoj izjavi za agenciju Frans pres rekao da je "šokiran" onim što se desilo i oštro je osudio "napad na slobodu".

Vilders je poznat po svojim antiislamskim stavovima i na čelu je evroskeptične Partije slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: