"Bliži smo ratu s nuklearnom RUS"

Nijedna moderna globalna pretnja bezbednosti ne može efikasno da se reši bez saradnje sa Rusijom, smatra američki istoričar Stiven Koen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

07:00

Default images

Koen naglašava da je Ukrajina već suviše koštala Ameriku kad je reč o nacionalnoj bezbednosti, prenosi portal Sputnjik.

Svet je, prema njegovim rečima, danas mnogo opasniji i slabije uređen nego pre 25 godina, kada je postojao SSSR.

Danas ima više država koje poseduju nuklearno oružje, ali i manje kontrole nad njim. Češći su regionalni sukobi, više je etničke i verske mržnje, kao i političkog ekstremizma i netrpeljivosti, smatra istoričar i profesor na Univerzitetu u Prinstonu.

Prema Koenu, nijedna od ovih egzistencijalnih opasnosti se ne može rešiti bez saradnje sa Rusijom, pa je zato ideja da se ona izoluje, oslabi i destabilizuja, kao i da se izvrši promena režima u Moskvi - osuđena na propast.

Nemoguće je izolovati Rusiju. Ona je prevelika, prebogata, i ima dobre veze u svetu. Rusija danas ima brojne mogućnosti na zapadu, a i šire, rekao je Koen.

Profesor je ukazao na činjenicu da, bez obzira na trenutnu medijsku kampanju koja se vodi protiv nje, Rusija i dalje ima partnere, simpatizere i saveznike širom sveta, čak i na zapadu, prenosi Sputnjik.

Time ššto pokušava da je izoluje, Zapad podstiče Moskvu da se okrene na drugu stranu, kaže Koen, dodajući da se Kremlj već okrenuo Pekingu.

On je upozorio i da pokušaji destabilizacije Rusije mogu samo produbiti navedene opasnosti i stvoriti nove.

Pozicija SAD u ukrajinskoj krizi je, prema njegovim rečima, već koštala Vašington kad je reč o nacionalnoj bezbednosti.

Vašington je izgubio partnera u Kremlju, ne samo (ruskog predsednika Vladimira) Putina, već i mnogo njegovih budućih naslednika, smatra Koen.

U međuvremenu, geopolitički sukob u Ukrajini, kako kaže, okreće Evropu protiv Amerike, upozoravajući da celokupna situacija može da destabilizuje i Trans-atlantsku alijansu, prenosi Sputnjik.

S obzirom da nas je SAD gurnula u novi hladni rat, bliži smo pravom ratu sa nuklearnom Rusijom, zaključuje Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: