"IVZ su okupirali kriminalci"

Poglavar Islamske verske zajednice u Makedoniji, Sulejman Redžepi izjavio je da su sedište IVZ okupirali kriminalci, i da zaposleni u zatočeništvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

23:04

Default images

Redžepi koji je bio u selu Kondovo kod Skoplja, izjavio je novinarima da "očekuje da istražni organi oslobode sedište IVZ", u koju je jutros upala grupa pristalica skopskog muftije Ibrahima Šabanija, koga je Redžepi prošle nedelje razrešio dužnosti.

Reis Redžepi je rekao da je o upad prijavio policiji i da je obavestio predstavnike međunarodne zajednice.

Redžepi je za internet portal novatv.mk izjavio da smatra da grupa koja je nasilno ušla "ima podršku policije" koja je "dobila naređenje Javnog tužilaštva da ne deluje".

"Plašim se da neko ne zloupotrebi ionako krhku opštu situaciji u Makedoniji... da (izazove) napetu međuetničku situaciju kod još jedne etničke zajednice", kazao je reis Sulejman Redžepi.

Internet portal Alfa TV navodi da policija oružani prevrat u IVZ vidi kao "raspravu" oko preuzimanja pečata između grupe teologa i skopskog muftijstva.

Reis Sulejman Redžepi je prošle srede reizabran na sednici koju je sazvao i održao u selu Kondovo, a ne u prostorijama IVZ u Skoplju.

Njegov prvi potez potom je bio da razreši funkcije skopskog muftiju Ibrahima Šabanija i generalnog sekretara Islamske zajednice Afrima Tahirija, na šta su oni odgovorili tako što su danas sa pristalicama nasilno zauzeli sedište IVZ.

Reis Sulejman Redžepi i razrešeni skopski muftija Ibrahim Šabani su u lošim odnosima od prošle nedelje, kada je Šabani zatražio od Redžepija da mu se izvini zbog uvreda na svečanosti povodom vraćanja imovine IVZ.

Redžepi je rekao da je "grupa na čelu sa skopskim muftijom (Ibrahimom Šabanijem) i generalnim sekretarom organizacije (Afrimom Tahirijem) obila ulazna vrata IVZ, polomila kamere za nadzor i pod pretnjom oružjem oduzela zaposlenima pečate IVZ".

Jedan od zaposlenih u IVZ je osumnjičen da je pucao u plafon, a policija je ranije saopštila da je u prostorijama nađena jedna čaura od ispaljenog metka.

U obračunu dveju strana jutros je lakše povređena jedna osoba, rekao je ranije danas doskorašnji skopski muftija Ibrahim Šabani.

Skopski muftija Ibrahim Šabani tvrdi da Sulejman Redžepi više nije poglavar IVZ, a da su u prostorije IVZ upali jer ih je reis Sulejman Redžepi posledica razrešio bez obrazloženja.

Šabani čije su pristalice danas nasilno zauzele prostorije IVZ, rekao je novinarima da je "rukovodstvo IVZ srušilo upravni sistem, ustav i sve druge normativne akte zajednice tako da njegovo ponašanje ne može da se toleriše", i da će IVZ od danas imati privremeno rukovodstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: