MK:Oružjem smenili islamskog lidera

Jedna osoba je lakše ranjena kada su pristalice nedavno razrešenog skopskog muftije Ibrahima Šabanija upale u zgradu Izlamske verske zajednice u Skoplju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

11:06

Default images
Foto: Tanjug

Grupa vernika, lojalna doskorasnjem skopskom muftiji, upala je u zgradu te verske zajednice, smenila reisa Sulejmana Redžepija, preuzeli pečat i uspostavili Privremeni savet, kojim će upravljati muftija Šabani do izbora novog vrhovnog poglavara.

Mediji Šabanijeve pristalice nazivaju pobunjenici i dok jedni tvrde da je pozadina ovog upada netrpeljivost bivšeg skopskog muftije i reisa Redžepija zbog para, drugi kažu da je u pitanju vlast.

Redžepi je, naime, prošle sedmice na tajnom zasedanju u Kondovu odlučio da smeni Šabanija i generalnog sekretara IVZ Afrima Tahirija, a sebe reizabere na najvišu versku poziciju muslimana u Makedoniji.

Muftijini sledbenici smatraju da Redžepi nije ispoštovao Statut IZV, te da je vređao vernike i njihove supruge.

Na čelo IVZ je po njihovim rečima sada postavljen Privremeni savet, koji predvodi muftija Šabani. U vreme incidenta Sulejman Redžepi nije bio u prostorijama, a u međuvremenu je na njegovoj fejsbuk stranici objavljeno da je on otet, odnosno da ga naoružane osobe drže na nepoznatoj lokaciji.

Svemu je najpre prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija navodno zbog para za kiriju, a nakon proslave povodom uspešno završene denacionalizacije imovine IVZ.

Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umesto izvinjenja muftiji stiglo razrešenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbeđuje i štiti državne i verske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom verskom zajednicom rukovoditi razrešeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vratai mir među vernike, te da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vernika.

Šabani je odbio da novinarima odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ u kojima je jedno lice povređeno.

Prema poslednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dve osobe su pretučene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: