Han: Uskoro otvaranje poglavlja

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han dolazi ove sedmice u zvaničnu posetu Beogradu sa najavom skorog otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

11:40

Default images
Foto: Beta/AP

"Kada sam bio u Srbiji u novembru prošle godine, svega nekoliko dana nakon što sam postao komesar, obavezao sam se da ću naporno raditi da pomognem vašoj zemlji da postane članica EU, rekao je Han u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

"Dosta smo napredovali poslednjih meseci. Želim da se pregovaračka poglavlja otvore što pre i dolazim da pomognem da se taj cilj ostvari", najavio je komesar, koji će u Srbiju doputovati 7. maja.

Han je prilikom nedavnog razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu rekao da se neke neodlučne zemlje”opiru skorom otvaranju pregovaračkih poglavlja i da će se on potruditi da ih ubedi da promene mišljenje.

Upitan da li je tada mislio na Nemačku, komesar kaže da nije pokazao prstom ni na jednu zemlju posebno:

"Zajednička pozicija svih 28 zemalja članica je da treba prvo otvoriti poglavlja 23, 24 i 35, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, a da bi se među članicama postigao konsenzus da se ta poglavlja otvore, važno je da Srbija ostvari jasan i nepovratan napredak na ovim poljima", ukazao je on.

"Uveren sam da će do konsenzusa doći veoma brzo", istakao je Han.

Kada je reč o Nemačkoj, u kojoj je boravio neposredno nakon susreta sa premijerom Vučićem, prošlog meseca, komesar kaže da Berlin snažno podržava proces proširenja, koga vidi kao faktor mira i stabilnosti u regionu.

"Dobio sam pozitivno mišljenje o evropskim integracijama Srbije, koje je prošle nedelje tokom posete Beogradu preneo i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer", istakao je Han, i dodao da je za Srbiju sada važno da očuva zamah i da nastavi da gradi kredibilitet u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

U susret vojnoj paradi u Moskvi 9. maja i učešću pripadnika Vojske Srbije u toj ceremoniji, Han podseća da su srpske vlasti više puta jasno poručile da su im evropske integracije strateški cilj i da je od ključne važnosti da pokažu privrženost evropskim vrednostima i interesima, pogotovo imajući u vidu predsedavanje OEBS-om.

"Moramo biti svesni da je važno kako se potezi Srbije doživljavaju u odnosu na uspostavljanje kredibiliteta zemlje unutar EU i u međunarodnoj zajednici kao celini, tako da sve što može da izgleda kao napuštanje odanosti evropskim vrednostima nije korak u dobrom pravcu", ocenio je komesar.

Han je rekao i da u Briselu veoma pažljivo prate razvoj situacije vezane za zaštitnika građana Sašu Jankovića i optužbe na njegov račun.

On je ukazao da nezavisna i regulatorna tela, u koja spada i ombudsman, imaju suštinsku ulogu u obezbeđivanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionalnoj demokratiji i istakao da su neutemeljene optužbe neprihvatljive.

Han je podsetio da su svi državni organi dužni da sarađuju sa ombudsmanom i drugim regulatornim institucijama u skladu sa srpskim zakonom, i da je pitanje jačanja tih institucija važan element u primeni vladinog akcionog plana za otvaranje poglavlje 23.

Komesar će, nakon razgovora sa državnim vrhom u Beogradu, u četvrtak obići i Obrenovac, koji je pre godinu dana bio pogođen katastrofalnim poplavama, nakon čega je Han, koji je tada bio komesar za regionalnu saradnju, obišao ugrožena područja i koordinisao upućivanje pomoći EU za obnovu i izgradnju.

"Proces pridruživanja nije samo baratanje papirima i 'štikliranje stavki', već obuhvata solidarnost i uzajamnu pomoć", kaže on, dodajući da želi lično da se uveri da se građani Obrenovca vraćaju normalnom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: