"Mit ne možete dugo folirati"

Iza svakog mita moraju da postoje neka kompetencija i supstanca; ako ih nema, ostaju samo propaganda i faktografija, kaže digitalni strateg Gugla Lazar Džamić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

17:21

Default images
Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, živimo u "prozirnom vremenu" i kompetencija se ne može dugo folirati.

Govoreći o mitu koji prati ime Josipa Broza Tita, ali i o sadašnjem vremenu, Džamić kaže da idolopoklonstvo nije dobra stvar za demokratiju, kao i da stvaranje mita zahteva određenu reznonancu s ljudima, ali i neka dostignuća.

"Tito je sada fikcija. Kao i svi mitovi, to je pokušaj da se objasni naša istorija i okruženje u kome smo živeli, a koje smo izgubili. Mit pokušava da objasni neobjašnjivo. Mi pravimo narative, jer čovek tako funkcioniše, prihvata stvarnost kroz priče. Kada izgubimo nešto značajno, onda pokušavamo da ga pretvorimo u narativ, veći od stvarnosti. To je Broz danas", kaže Džamić.

Digitalni strateg IT giganta Gugla na pitanje o tome koliko to može da se preslika na one koji su zamenili Tita, kaže:

"Mit ima neku vrstu rezonance sa ljudima, nešto što dotakne ljude. Mora da postoji kompetencija, a ako toga nema, ostaje samo faktografija."

Džamić ističe da su mehanizmi stvaranja mitova isti, stari.

"Sada se samo koriste drugačije tehnike i nove tehnologije. Propagandisti su ranije imali sedam kanala za stvaranje mitova, a sada ih imaju 70. Međutim, ako su mitovi bez supstance, ostaje samo propaganda. Neko mora da bude kompetentan, jer je danas sve prozirno i kompetencija se ne mogu dugo folirati. Potrebna su velika dostignuća, a Tito ih je imao i to je nešto što ne možemo da negiramo", rekao je on.

Na konstataciju da je Matija Bećković rekao da će Aleksandar Vučić biti "novi Tito", ako Putinu kaže "ne", Džamić kaže:

"Kineski predsednik je na pitanje o Francuskoj revoluciji rekao da je 'previše rano da se o tome iznese mišljenje'. O tom vremenu odlučuju ljudi. Elita može da pogura stvarnost u ovom ili onom pravcu, ali u današnjem transparentnom svetu na kraju sve ispliva na način na koji treba", kaže Džamić.

Kako je rekao, elita ima interes za mitove, a ljudi imaju emotivne interese.

"Narod je podložniji mitovima, a njihovo prihvatanje ili neprihvatanje ograničava elitu. Vrlo je važno znati u kom pravcu se ide i da oko toga postoji društveni dogovor naroda i elite. Bez toga nema uspešnog društva. Potrebno je shvatanje istorijskog trenutka i putanje, strpljenje i zasićenost naroda, u kombinaciji tih faktora nalazi se recept", rekao je Džamić.

Džamić je istakao da za demokratiju idolatrija nije dobra, da mora da postoji balans, kao i da je "Milošević bio tehnički majstor u idolatriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: