Švedska ponovo optužuje Rusiju

Švedske vlasti optužuju ruske brodove za ometanje radova na polaganju podvodnih kablova između Švedske i Litvanije.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

19:16

Default images
Foto: Thinkstock (Ilustracija)

Rusija je uzvratila na optužbe tvrdnjom da su ti potezi preduzeti kako bi zaštitili svoju zonu vojnih vežbi.

Optužba je izneta nekoliko meseci posle bezuspešne potrage Šveđana za ruskom podmornicom u švedskim vodama za koju se ispostavilo da je teretni brod.

Švedska insistira na tvrdnji da su ruski ratni brodovi ometali polaganje kablova četiri puta u proteklih nekoliko meseci, javlja švedski portal “Lokalno” .

"Švedska je o tome razgovarala sa ruskim vlastima", rekao je medijima Pezman Fivrin, portparol ministra spoljnih poslova Margot Valstrom.

Stokholm će o optužbama ponovo raspravljati u ponedeljak, naveo je on.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da je ruska ratna mornarica u više navrata pokušala da ugrozi polaganje podmorskog kabla koji treba da poveže Litvaniju i Švedsku.

"Ruska mornarica je prekršila Konveciju UN o pravu mora i omela našu privrednu aktivnost", navodi se u saopštenju i dodaje da su Rusiji do sada upućene tri protestne note.

Po navodima litvanske elektroprivredne firme Litgrid, ruski brodovi su ilegalno ušli u ltivanske vode Baltičkog mora i primorali švedski brod - polagač kablova, da promeni putanju.

Podvodni kabl, dugačak 400 kilometara, treba da poveže litvansku ektro-mrežu sa skandinavskom.

Polaganje tog kabla košta 550 miliona evra i treba da bude završeno krajem ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: