Kitarovićeva ni reč o egzodusu Srba

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-policijskoj operaciji "Bljesak".

Izvor: B92

Petak, 01.05.2015.

14:11

Default images
foto: Beta/Hina

Hrvatska 20. godišnjicu Bljeska obeležava kao oslobađanje od srpskih neprijatelja Zapadne Slavonije, teritorije koja je tada bila pod zaštitom UN.

Grabar Kitarovićeva je rekla da treba slaviti zajedništvo, a predsednik Sabora Josip Leko je rekao da je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrednostima.

O egzodusu Srba hrvatska predsednica nije rekla ni reč.

"Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima domovinskoga rata, porodicama svih poginulih branitelja i porodicama svih civilnih žrtava domovinskog rata", rekla je Grabar Kitarovićeva nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre, javila je agencija Hina.

"Zajedništvom smo pobedili u 'Bljesku', kasnije u 'Oluji', oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Leko je, kako je prenela hrvatska agencija, rekao da operacija "Bljesak" i nakon 20 godina sve više dobija na značenju, jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude Zapadne Slavonije.

"U tom je smislu obeležavanje ovakvih akcija usmereno na izgradnju mira, na demokratskim vrednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju", kazao je Leko.

Uveren je, kaže, da će i proslava akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava "Bljeska".

Ni Grabar Kitarovićeva, ni Leko nisu pomenuli egzodus Srba u toj vojno-policijskoj akciji, a ni u hrvatskim medijima nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, a iz kojeg proizlazi da su u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila.

Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama. Nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prema kojima su prvih dana maja 1995. ubijena ili nestala 283 Srbina iz Zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 žitelja Zapadne Slavonije, tada pod zaštitom UN, sa oko 4.000 vojnika.

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na Zapadnu Slavoniju, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad", a srpsko stanovništvo je zatečeno na spavanju.

Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN, koje su na vreme upozorili hrvatski generali, povukle su se na bezbedna mesta.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim sudovima.

Uprkos velikom broju dokaza, video-zapisa i izjava svjedoka, Tužilaštvo Haškog tribunala nikada nije vodilo intenzivnu istragu o zločinima počinjenim nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, iako je ta oblast, poput Srebrenice, bila pod direktnom zaštitom UN - "UNPA - sektor Zapad".

Ovom operacijom Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije proterano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi, navode banjalučki mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: