Napad u Zvorniku gledati kao osvetu

Osveta je vrlo karakteristična za narode sa ovih podneblja i kroz tu prizmu treba sagledati ono što se dogodilo u Zvorniku, kaže muftija Muhamed Jusufspahić.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

21:14

Default images

Muftija srbijanski je u Temi dana na TV B92 osudio ubistvo i ranjavanje policajaca u Zvorniku i dodao da ima mnogo dece koja su rano ostala bez roditelja i zbog njih svi treba da se udruže, i sveštenici i hodže i psihijatri, kako bi se njihovi problemi pri ulasku u treću deceniju rešili.

"Kada je reč o Nerdinu, ono što je on uradio je za svaku osudu. Neka dragi Bog sačuva svakog ugroženog takvim porivima. Nekada neko poželi da se ubije, a nekada neko poželi da se osveti. Osveta je vrlo karakteristična za narode sa ovih podneblja i kroz tu prizmu treba sagledati ovo. Ima mnogo dece na svim stranama koja su rano ostala bez roditelja i koji sada ulaze u treću deceniju života, imaju po 21- 23 godine, i svi mi treba da se udružimo, hodže i sveštenici i psihijatri, da rešimo te posleratne sindrome. Pitanje osvete se često tretira, ali najčešće na pogrešan način."

Muftija smatra da postoji šansa da se deci objasni kako da se izbore s tim svojim porivima nakon gubitka roditelja.

"Bog je taj koji osvećuje, ne treba se mešati u božji posao. Naše je da se izborimo sa tom vrstom poriva koja preti na nas još više oslabi. Nama bi Nerdin Ibrić bio mnogo dragoceniji kao živ, nama kao zajednici. Kontaktirali su me i hrišćani koji su ga poznavali, koji su sa njim delili klupu i svi imaju reči hvale, da je bio dobar čovek prema svima", dodao je muftija.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je ovaj tragičan događaj mogao da se spreči samo na jedan način.

"Ovo je moglo da se spreči da su postojali obaveštajni podaci da jedan konkretni momak sprema konkretan napad na konretnu stanicu. Verujem da SIPA to nije znala. Pukotine u komunikaciji postoje i u mnogo konzistentnijim zemljama. BIH je jako komplikovana i disfunkcionalna država, ali to se desilo i Amerikancima, Francuzima...jer imate različite službe i različite informacije. Ovaj slučaj se od samog početka počeo politizovati, a treba da posluži kao povod za razgovor na stručnom nivou", smatra Dragišić.

On ističe da nema razloga za strah nakon napada u Zvorniku, niti potrebe da se širi panika.

"Nema razloga za strah, terorizam je ovde već prisutan, ovo je jedan u nizu terorističkih napada koji se dogodio i ne treba širiti paniku", ističe profesor i dodaje da je važno da Srbija pomogne BiH i da je potrebno razvijati bolju saradnju iznmeđu službi svih država u regionu.

"Bez saradnje među svim obaveštajno-bezbednosnim službama nećemo imati prave informacije i nećemo moći da se borimo sa ovakvim situacijama", zaključio je on.

Podsetimo, u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena. Ubrzo je potvrđeno da je napad izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna kod Zvornika.

Nerdin Ibrić je imao godinu dana kada su 1. juna 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, odveli i ubili njegovog oca Sejfu i još oko 750 Bošnjaka.

Halima Ibrić, majka Nerdina Ibrića, napadača na policijsku stanicu u Zvorniku, rekla je da su njenog sina zaveli i da se potpuno promenio u poslednje vreme.

Dve osobe koje se dovode u vezu s terorističkim napadom na policijsku stanicu u Zvorniku su uhapšene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: