Slučaj "Taton": Nema novog suđenja

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je pravosnažno odbio zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu Brisa Tatona.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.04.2015.

16:03

Default images

Zahtev za ponavljanje postupka, koji je pravosnažno okončan u oktobru 2011, podneli su 31. agvusta 2012. branioci dvojice osuđenih na višegodišnje kazne zatvora Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće.

Ovom odlukom Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu za odbijanje ponavljanja postupka i odbio žalbe branilaca, čime je okončao taj slučaj.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se saglasio sa zaključkom iz prvostepenog rešenja da novopredloženi dokazi ne predstavljaju dokaze na osnovu kojih se krivični postupak može ponoviti.

"Verzija kritičnog događaja prema kojoj je pokojni Bris Taton skočio sa platoa Obilićevog venca u ograđeni prostor, između garaže i stepeništa koje iz Ulice maršala Birjuzova vode na plato Obilićevog venca, isključena je nakon detaljnog razmatranja tokom prvostepenog i drugostepenog postupka", navodi se u obrazloženju odluke.

Na ovaj način je okončano odlučivanje o dozvoljenosti ponavljanja krivičnog postupka, koji je započelo pre više dve i po godine, koliko je trajala pravna diskusija i prepiska između Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Branioci okrivljenih su predlagali saslušanje svedoka koji nisu saslušavani tokom suđenja, a to su radnik obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragan Crepulja, koji je navodno Tatonu prvi prišao nakon pada preko zida, podigao ga i prislonio uz zid, a drugi svedok je Svetlana Bubanja koja je prva zvala Hitnu pomoć.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Prvooptuženi u tom slučaju Ðorđe Prelić prošlog leta je posle višegodišnjeg bekstva izručen iz Španije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. On, međutim, ima pravo da traži da mu se suđenje ponovi, jer je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora.

Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili s visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: