"Nastavnici neće nadoknadu časova"

Direktori škola biraju razna sredstva kako bi nadoknadili nastavu, zbog čega postoji otpora nastavnika, koji, nakon štrajka, neće i ne žele da je nadoknade.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.04.2015.

15:33

Default images
Thinkstock

To je rekao potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Milorad Antić i naglasio da je veliki broj direktora produžio školsku godinu, a kako je rekao, jedino ministar prosvete može da produži školsku godinu, a ne direktor škole ili bilo ko drugi.

Antić je istakao da su nastavnici zakonski štrajkovali, da im je to zakon dozvolio i da ne žele da rade taj deo nadoknade časova.

"Ja slobodno mogu da kažem da se veliki broj direktora iživljava nad nastavnicima koji su štrajkovali i borili se za svoja prava i povećanje plate, da budu i adekvatno plaćeni i cenjeni u društvu. Ja apelujem da se direktori ne ponašaju tako prema nastavnicima. Imate jedan broj direktora koji vrši osvetu i mi smo rekli ministru da će doći do tih problema", rekao je Antić.

On je dodao da je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje obećao da će imati sastanak na nivou školskih uprava s direktorima i da će im objasniti da tako ne treba da rade i da se ponašaju.

"Nastavnici su dovoljno poniženi, potcenjeni i degradirani, ne moraju još prema njima da se ponašaju kao da su poslednji ljudi u Srbiji. To ne služi na čast nikome, pa ni direktorima škola", istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, plan nadoknade časova treba da bude u interesu dece, a njegov predlog je bio da se uključi đački parlament i savet roditelja i da se donese adekvatna odluka, kako deca ne bi bila oštećena.

On je naveo da su sindikati na neki način naterani da uđu u učionice i da je evidentno da nisu dobili sve što su očekivali.

"Nisu dobili materijalnu nadoknadu, zbog čega je cela priča i potegnuta, kao ni platne razrede, koje su tražili. Ja ću slobodno reći da je veliki broj kolega i koleginica plačući otišao na čas. To je istina i ne treba se stideti toga", rekao je Antić.

On je naglasio da su nastavnici u štrajku u proseku primili po 13.000-14.000 i da veliki broj njih ima kredite za stan, auto, za obnovu stana.

"Kada nemate za kredit i nemate od koga da pozajmite, onda je to druga priča. Ne treba jadikovati, biće borbe još. Ako je ovo poraz za nastavnike, veliki poraz je i za ministra prosvete i za vladu - kad vam neko pet meseci štrajkuje i da nemate način da to rešite, to je poraz za sve", zaključio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: