Rehabilitacija Draže u maju?

U Višem sudu u Beogradu posle devet godina završen je dokazni postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića, a konačna odluka trebalo bi da bude doneta u maju.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

13:02

Default images
Foto: Tanjug

Na današnjem ročištu predstavljeni su pisani dokazi, među kojima su stenogramske beleške sa suđenja, dopisi vlada Velike Britanije i SAD, kao i izveštaji Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica.

Neposredno pre početka suđenja u sudnici se dogodio incident kada je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, bez povoda, uputio više uvreda jednoj od osnivačica i koordinatorki nevadine organizacije Žene u crnom Staši Zajović.

Nakon nekoliko Šešeljevih uvredljivih komentara o njenom fizičkom izgledu, sudski stražar je opomenuo Šešelja, ali mu je lider radikala odgovorio: "Ko si ti da mene ućutkaš".

Staša Zajović je rekla da su pretnje i uvrede koje su joj upućene- kontinuitet u praksi ultradesničarskih organizacija - blaćenje onih koji se bore protiv fašizma i zalažu za mir u regionu.

Prema njenim rečima, sudnica je danas trebalo da posluži za estradu.

"Poziv na odstrel nije ništa u poređenju sa onim što je taj zločinac radio sa civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Hrvatskoj", rekla je ona i dodala da to pokazuje i koliko je opasna i sama pomisao "na rehabilitaciju ratnog zločinca Dragoljuba Mihailovića".

Završne reči u postupku za rehabilitaciju zakazane su za 12. maj, dok se saopštenje odluke očekuje 14. maja.

Zastupnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, advokat Zoran Živanović, rekao je da očekuje da će biti donet akt o rehabilitaciji.

"Očekujem da će biti usvojen zahtev za rehabilitaciju na osnovu izvedenih svih pisanih dokaza, svedoka i veštaka koji su govorili u prilog tome", istakao je on.

Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića su 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.

Prvi put se čekalo utvrđivanje dana streljanja Mihailovića, a drugi put jer je Savez antifašista Srbije podneo krivične prijave protiv dva svedoka zbog lažnog svedočenja.

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: