Berlin traži mirovni sporazum BG-PR

Koordinator u razgovorima između Beograda i Prištine Bljerim Šalja izjavio je danas da Nemačka zahteva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

22:25

Default images

"Naš je cilj, ali je i zahtev Nemačke da se mirovni sporazum između Kosova i Srbije potpiše 2016. godine. Njegovim potpisivanjem Kosovo će tražiti članstvo u OUN i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Šalja u emisiji kosovske televizije KTV.

On je ocenio da je Srbija svesna da bez priznanja Kosova nema članstva u EU, što je, prema njemu, potvrdio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Koordinator je rekao da je zahtev kosovske strane da dobije međunarodni pozivni broj, kao i rešenje pitanja energetike za sever.

"I stvaranje Asocijacije srpskih opština je deo sporazuma i fomiraće se tako što će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Šalja, govoreći o opštinama koje srpska strana naziva Zajednicom, a kosovska Asocijacijom.

Formiranje zajednice srpskih opština pri kraju

Bljerim Šalja, izjavio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština pri kraju.

On je rekao da se o Zajednici srpskih opština ranije nije moglo govoriti dok nisu usvojeni budžeti opština na severu Kosova za 2015. godinu.

Prema njegovim rečima, Zapad ne želi ni na koji način da se stvori sutacija kao što je u Bosni, odnosno da postoje različiti entiteti.

Stvaranje ZSO je deo Biselskog sporazuma i ona će biti formirana na način da bude potpuno u skladu sa ustavom Kosova, rekao je Šalja i dodao da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja.

Prema njegovim rečima, ZSO će u svojoj nadležnosti imati oblast zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i prostornog planiranja.

Treba otvoreno reći da će Srbija u tome pomagati, ali ne i vrštiti te funkcije, kao do sada, dodao je on.

Šalja je, takodje, rekao da Specijalni sud treba da bude formiran odlukom skupštine Kosova jer, po njemu, ako se to prepusti Savetu bezbednostu UN, onda će se Kosovo se suočiti sa mnogo tezizim vidom suočavanja sa medjunarodnom pravdom, a rad takvog tribunala mogao bi da potraje i 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: