"Hag da dozvoli Hadžiću da ostane"

Pravni tim Gorana Hadžića uputio je hitan zahtev Pretresnom veću Haškog tribunala da mu odobri produženje privremene slobode radi nastavka lečenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

19:02

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Pravni tim u zahtevu traži da Pretresno veće bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću odobri privremenu slobodu dok ne završi sa predviđenom hemoterapijom, pod istim uslovima koji su navedeni u odluci Žalbenog veća kojim je Hadžić pušten na privremenu slobodu 13. aprila, saopštio je danas Haški tribunal.

U obrazloženju zahteva se navodi da Hadžić ima tumor mozga u poslednjoj fazi te da se očekuje da će u životu biti još šest do osam meseci, kao i da je podvrgnut jakoj hemoterapiji koja će, kako je predviđeno, trajati do avgusta i koja izaziva teške sporedne efekte.

"Hadžić je trenutno na privremenoj slobodi. On traži obnovljeni period privremene slobode, dok ne završi sa planiranom hemoterapijom, nakon što u Hagu polovinom maja bude podvrgnut skeniranju MRI", stoji u zahtevu.

Haški tribunal prihvatio je žalbu Hadžića osumnjičenog za ratne zločine i 13. aprila doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja, a bivši predsednik RSK, prema tada donetoj odluci, treba da se vrati u Hag do kraja maja.

Hadžić je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995, a uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012., a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: