"Jasenovac najstrašnija mrlja HR"

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero kaže da je Jasenovac sigurno najstrašnija mrlja u novijoj istoriji Hrvatske i njenih građana.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

13:59

Default images
Foto: Beta/AP

U vreme dok je na područjima Hrvatske i BiH, u Drugom svetskom ratu, delovala Nezavisna država Hrvatska sa ustaškim fašističkim režimom, tamo su se sprovodili Holokaust nad Jevrejima i genocid nad Srbima i Romima.

Kad kažemo Jasenovac, mislimo na sistem koncentracionih logora, koji je delovao od ranog leta 1941. pa do 22. aprila 1945. godine. U logoru je u te četiri godine, prema poimeničnom popisu, koji nije konačan, ubijeno 83.145 ljudi, od čega 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dete do četrnaest godina starosti.

Prema narodnosti, ubijeno je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata, 1.128 muslimana i na stotine ostalih, piše Đenero u tekstu objavljenom na sajtu Al Džazire, koji smatra da je broj od 800.000 stradalih preuveličan u političke svrhe.

U Hrvatskoj, kao i u celoj bivšoj Jugoslaviji, službeno je vladala ideologija zasnovana na "tekovinama NOB-a", koju je većina ismejavala, a istovremeno se uz službenu istoriju neformalno prenosila i ona neoficijelna, u kojoj su krvnici često postajali žrtve.

To se desilo, kaže on, i zbog neselektivnog suočavanja ratnih pobednika s pripadnicima fašističkog režima, ali i drugima koje je režim smatrao "neprijateljima", kaže ovaj analitičar.

"Revolucionarna pravda stvara uvek nove žrtve i ostavlja da klija seme novih zločina. Niti su žrtve doživele kompenzaciju i počast, niti su krvnici selektivno i pravedno kažnjeni", zaključuje on.

Đenero, međutim, smatra da je, kako kaže, jasenovački mit zasnovan na višestrukom uvećavanju broja žrtava logora i da je to dovelo do međusobnog licitiranja brojem jasenovačkih žrtava u verbalnim sukobima srpske i hrvatske strane.

Nasuprot kampanji preuveličavanja broja srpskih jasenovačkih žrtava, kojom se koristila velikosrpska ideologija, u Hrvatskoj se razvila strategija umanjivanja tih zločina, a najsramotnija je epizoda delovanje saborske Komisije za istraživanje žrtava Drugoga svetskog rata i posleratnog perioda, koja je broj žrtava Jasenovca redukovala na 2.238 ljudi.

U vreme delovanja te Komisije, u drugoj polovini devedesetih godina, u javnost su iscurile i bizarne priče o dobroj organizaciji logora i humanom postupanju prema zatvorenicima, pa čak i o kulturnom životu u logoru, podseća Đenero.

Prema tvrdnjama članova saborske Komisije, prave jasenovačke žrtve nisu bile žrtve fašističkog terora, nego žrtve vansudskih egzekucija nad ratnim zarobljenicima i civilima nakon Drugog svetskog rata.

Đenero zaključuje i da ovogodišnje obeležavanje 70-godišnjice proboja logoraša, na koje su došli predstavnici hrvatske vlade, dok je predsednica počast odala ranije, na sam dan proboja, pokazuje da se Jasenovac pretvorio u mesto ideološke razdelnice umesto da bude mesto gde će se pripadnici hrvatskog političkog korpusa suočavati sa crnom stranom svoje prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: