Uhapšeni zbog Zvornika bio u Siriji

Zbog sumnje da je povezan s terorističkim aktom u Zvorniku uhapšen je Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji, pišu mediji u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

10:16

Default images
Foto: Tanjug

Navodi se da se napadač Nerdin Ibrić, koji je smrtno stradao u sinoćnoj razmeni vatre s policijom, intenzivno družio s Hasanovićem, javila je Federalna TV.

Podseća se da je Hasanović ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi "Damask" zbog sumnje da je bio pripadnik Islamske države.

Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam, piše portal Klix.ba.

Iz SIPA je saopšteno da je uhapšeni A.F.H. priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije u Tuzli, gde ga kriminalistički inspektori saslušavaju, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, prenela je prethodno agencija Fena.

“Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mesta koji će poslužiti u rasvetljavanju ovog krivičnog dela”, navode iz Državne agencije za istragu i zaštitu.

Kako se navodi, istovremeno se u svojstvu svedoka saslušava više osoba.

“Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dve lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom terorizam”, dodaje se u saopštenju Državne agencije za istragu i zaštitu.

Osoba A. F. H. privredena je u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA u Tuzli.

Podsećamo, posle terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i MUP Republike Srpske.

Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na mestu napada, koji je završen rano jutros, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti radi rasvetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog dela.

Podsećamo, u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku juče oko 19 časova jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena. Ubrzo je potvrđeno da je napad izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna kod Zvornika.

Napad je, kako je prenela RTRS, za vreme primopredaje smene izvršio pripadnik vehabijskog pokreta, naoružan sačmarom, iz koje je pucao u policajce.

Ibrić, koji je uzvikivao "Alahu egber" (Alah je veliki), ubijen je u razmeni vatre.

Ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić izjavio je sinoć da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) pre tri dana imala prijavu da se u BiH sprema teroristički akt. Međutim, predsednik RS Milorad Dodik je istakao da obaveštajne strukture u BiH nisu imale nikakve podatke o pripremi terorističkog napada, zbog čega Republika Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore BiH.

"Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista-spavača koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt", rekao je Dodik.

Osim toga, i visoki zvaničnik BiH Valentin Incko je izjavio da je Obaveštajno-sigurnosna agencija prošloga petka upozorila policijske agencije da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

Vlada Republike Srpske na sinoćnoj vanrednoj sednici najoštrije je osudila teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Premijerka RS Željka Cvijanović je tom prilikom pozvala građane na mir i toleranciju i da se uzdrže od širenja panike i dezinformacija, dok je Dodik istakao da je situacija u RS pod kontrolom i da nema nikakvih destabilizirajućih elemenata.

Predsedništvo BiH zaseda danas.

Povodom napada u Zvorniku oglasili su se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kao i premijer Aleksandar Vučić, koji je izjavio da će Srbija, na osnovu Dejtonskog sporazuma, pomoći RS finansijski i obaveštajno nakon napada na policijsku stanicu.

Kako je preneo portal Kikx.ba, na ulicama Zvornika jutros je mirno, ali je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: