Pilot: Kafa ne može biti uzrok

Dnevnik "Politika" objavio je izjavu neimenovanog pilota koji je doveo u sumnju zvaničnu verziju incidenta s avionom u kojem je bio predsednik Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

12:20

Default images
Foto: P. Obradoviæ

Neimenovani pilot, koji je dobro upoznat s letelicama u kojima putuju državni funkcioneri, naveo je da ne veruje da su piloti mogli da prouzrokuju incident prosipanjem kafe po tastaturi i slučajnim pritiskanjem sigurnosnog prekidača, jer su takvi tasteri dobro obezbeđeni baš zbog nepredviđenih okolnosti.

Taj izvor je izrazio uverenje da se avion "falkon" zapravo vratio u Beograd zbog problema s jednim od tri motora i da posada iz nekog razloga zataškava pravi razlog incidenta.

Pilot je kazao da je prekidač koji je posada navodno pritisnula brišući kafu s tastature pod poklopcem i da ga nije moguće slučajno dodirnuti, već je najpre potrebno podići taj poklopac.

Prema njegovim rečima, pritiskanje prekidača uzrokuje izvlačenje slotova koje je kasnije strogo zabranjeno vraćati jer je moguće prouzrokovati ozbiljna oštećenja, posebno pri brzini kojom se kretao avion u kom je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Posada je izjavila da je kasnije uvukla sigurnosne slotove.

Isti pilot je rekao da je sumnjivo i smanjivanje visine leta nakon incidenta sa 10.200 metara na 7.500 metara, jer se to može objasniti samo "nedostatkom dovoljne snage za letenje" na višem nivou, a što može biti posledica otkaza motora.

On smatra da je na "falkonu" zapravo prestao da radi motor broj tri zbog problema sa dovodom goriva i da je to uticalo na propadanje letelice, o čemu su govorili i članovi kabineta predsednika koji su s njim leteli u Vatikan.

Posada aviona je u izveštaju o incidentu rekla da je nakon otvaranja slotova uspela da upali i motor broj tri, koji se najpre isključio, ali taj motor pri proveri nije mogao biti upaljen pa je "falkon" upućen na servis u Švajcarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: