"Broj poslanika - skretanje teme"

Premijer Aleksandar Vučić najavio je smanjenje broja poslanika u republičkom parlamentu. Stranke na ovaj predlog različito reaguju.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

17:47

Default images

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da je ova stranka prredlagala manji broj poslanika još dok je bila u opoziciji, jer je ovakav parlament preglomazan i skup.

"Za promene Ustava potrebna je dvotrećinska većina koje nije bilo. SNS je odgovorna prema javnim finansijma i pravimo jeftiniju, ekonomičniju državnu upravu i parlament", kaže Babić

I od koalicionih partnera imaju podršku

"Potrebna su nam sistemska rešenja koja će osvežiti sistem u Srbiji, potrebne su nam nepreglomazne institucije", navodi Đorđe Milićević iz SPS

Za opoziciju promena broja poslanika u parlamentu je - demagogija.

"Mislimo da Srbija mora da se sprema za parlamentarne izbore. Mi se takođe zalažemo da broj poslanika bude manji, ali to nije ovde suština, nego skretanje pažnje sa mnogo većih problema", kaže Balša Božović iz DS.

I u SDS kažu da ovo nije suštinsko pitanje.

"Nije pitanje broja poslanika, nego kome su oni odgovorni, a oni su odgovorni svojim rukovodstvima stranaka, a ne svojim građanim", smatra Marko Đurišić iz SDS.
Kada je za godišnjicu Vlade premijer predstavio ideju o smanjenju broja poslanika, naveo je da Češka s 10 miliona stanovnika ima 50 poslanika manje nego Srbija, a Belgija koja ima više od 10 miliona stanovnika - 150 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: