"Poslali smo važne signale Zapadu"

Srbija je uputila određene poruke Zapadu pre dolaska nemačkog šefa diplomatije u Beograd, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

16:46

Default images
Foto: B92

Kako je rekla u Kažiprstu, u pitanju su signali koji se prate u EU i na koje se može gledati pozitivno.

"Razmišljalo se unapred. Juče su se vratili srpski poslanici u kosovski parlament, što će omogućiti izglasavanje zakona o specijalnom sudu, a juče se indirektno spominjala i promena Ustava, kao i moguć dogovor oko Parka mira", rekla je gošća Kažiprsta.

Premijer Aleksandar Vučić, koji je praktično najavio promenu Ustava kada je rekao da će biti smanjen broj poslanika u parlamentu, istakao je danas i da postoje "granice koje se ne mogu preći".

"Kao jedna od granica navedena je hidrocentrala Gazivoda i to će svakako biti tema koja će biti postavljena za neki drugi period", rekla je Joksimovićeva.

Ona je istakla da bi zbog takvih okvira bilo dobro da se poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera gleda kao podstrek.

"To je podstrek i Beogradu i Prištini u daljem procesu integracija, ali i prilika da se vide granice u kojima se možemo kretati u procesu normalizacije, kako bi se on pogurao i mogao biti sproveden brže i efikasnije", rekla je ona.

Gošća Kažiprsta je istakal i da, uprkos potrebnom konsenzusu, nemaju sve zemlje EU podjednako snažan glas u odlučivanju.

"Nemačka je najsnažnija, a ona je preuzela na sebe proces proširenja. Bundestag jeste izašao sa listom uslova o implementaciji Briselskog sporazuma, a treba reći da se radi o tumačenju tog sporazuma i da je evidentno da je probelm ako nema političkog dogovora o načinu implementacije", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: