Kipar vidi nadu za ujedinjenje

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades saopštio je kako vidi novi nadu za okončanje višedecenijske podeljenosti tog ostrva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:05

Default images
Foto: Gettyimages

Anastasijades ovu novu nadu vidi nakon izbora Mustafe Akindžija za lidera kiparskih Turaka

"Najzad je stvorena nada da naša domovina bude ujedinjena u modernu državu, rukovođenu principima EU, otvarajući izglede saradnje, mira i spokoja", izjavio je Anastasijades na konferenciji u Nikoziji, a prenosi AFP.

Anastasijades je već čestitao Akindžiju na izbornoj pobedi, a uskoro će ga kontaktirati kako bi dogovorili nastavak pregovora o ponovnom ujedinjenju pod pokroviteljstvom UN, saopštio je portparol kiparske vlade Nikos Hristodulu.

Izaslanik UN Espen Bart Eide će između 4. i 8. maja na Kipru nastaviti pripreme za te pregovore, nakon što su kiparski Grci prekinuli njihov šestomesečni bojkot, saopšteno je iz Svetske organizacije.

Akindži je u nedelju u drugoj rundi izbora za predsednika međunarodno nepriznate države Severni Kipar, ostvario komotnu pobedu sa 60,5 odsto osvojenih glasova, nad nepomirljivim nacionalistom Dervišom Erogluom, koji je dosad bio na toj funkciji.

Akindži, koji je ranije bio gradonačelnik turskog dela Nikozije, zalaže se za pomirenje sa međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka.

Kipar je podeljen od 1974. godine, kada su turske trupe zauzele trećinu ostrva u odgovor na udar, koji je inspirisala Atina, sa ciljem prisajedinjenja te zemlje Grčkoj. Severni deo Kipra se proglasio za državu 1983. godine, a priznaje je samo Turska koja obezbeđuje i oko trećine sredstava potrebnih za njeno funkcionisanje.

I kiparska štampa je pozdravila izbor Akindžija, ističući kako se s njim "okreće nova stranica", kako to predstavlja "drugo proleće" i kako su Akindžijevi glasači pružili "maslinovu grančicu s cvetom nade".

Anastasijades je ranije ovog meseca obavestio UN kako je spreman da nastavi pregovore o ponovnom ujedinjenju nakon predsedničkih izbora na turskom delu ostrva.

Kiparski Grci su te pregovore bojkotvali šest meseci u znak protesta zbog namera Turske da traži rezerve nafte i gasa u vodama oko ostrva.

I Ankara i Vašington su prošle nedelje izrazili nadu da bi 2015. mogla da bude godina ponovnog ujedinjenja Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: