Ukrajina uvela sankcije Putinu

Predsednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Grosjman potpisao je dekret o uvođenju sankcija protiv 35 ruskih političara, uključujući Vladimira Putina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

12:00

Default images
Foto: Beta/AP

Poslanici Vrhovne rade su pomenuti dekret usvojili 22 aprila sa 256 glasova "za", a predsednik Vrhovne rade ga je danas potpisao, prenose ruski i ukrajinski mediji.

Grojsman je potpisao dekret kojim se ukrajinskom Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu preporučjuje da uvede sankcije određenim ruskim građanima, uključujući predsednika, javio je Tas s, pozivajući se na pre službu ukrajinskog parlamenta.

Reč je o 35 pojedinaca, koji su, po ukrajinskim poslanicima, vezani za hapšenje ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko.

Savčenko je optužena za umešanost u pogibiju dvojice ruskih novinara, Igora Korneljuka i Antona Vološina prošlog leta u Donbasu i za ilegalni prelazak ruske granice, podseća Tas s.

Spisak osoba za koje su preporučene sankcije uključuje ruskog predsednika Vladimira Putina, prvog zamenika šefa kabineta predsednikčke administracije Vjačeslava Volodina, predsedničkog savetnika Vladislava Surkova, predsednika Državne Dume Sergeja Nariškina i direktora Federalne sluzbe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova.

Na spisku su i predsednik Odbora za međunarodne odnose Dume Vladimira Markina, šefa ruske delegacije pri Savetu Evrope Alekseja Puškova i drugi.

U dekretu koji je usvojila Rada ne iznosi se o kakvim je tačno sankcijama reč.

Ukrajinski parlament je usvojio i zahtev međunarodnim organizacijama, vladama i interparlamentarnim skupštinama da uvedu slične sankcije, navodi Tas s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: