Poslati helikopteri po planinare

U akciju spasavanja 150 planinara koju su u subotu ostali blokirani u dva kampa na Mont Everestu poslata su tri helikoptera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

10:44

Default images
Foto: Beta/AP

Lavina od ledenih ploča i snega, izazvana zemljotresom, odsekla je planinare od baznog kampa ispod, saopštili su zvaničnici.

Planinari, za koje se misli da nisu ozbiljno povređeni, odvedeni su u bazni kamp, rekao je šef turističkog sektora Tulsi Gautan za AFP.

"Poslali smo tri helikoptera da dovedu planinare iz kampova jedan i dva. Kampovi su sigurni, ali moramo ih srušiti jer je deo trase oštećen", kazao je Gautam.

On je rekao da bi početak sezone penjanja mogao biti opozvan, zbog lavine koja je zahvatila bazni kamp, pošto ju je aktivirao zemljotres.

"Možda planinarenje ove godine uopšte neće biti nastavljeno, sve zavisi kako će odlučiti nadežni", kazao je Gautam.

U kaskadnoj lavini je u subotu poginulo 18 alpinista, a helikopteri su već spasili veliki broj povređenih planinara u baznom kampu.

Na različitim mestima na planini u vreme zemljotresa bilo je više od 800 ljudi, a mnogi su došli na početak sezone penjanja.

Rumunski planinar Aleks Gavan napisao je na Tviteru da će se helikopteri biti poslati na visinu iznad 6.000 metara i da svaki može da ponese samo dva planinara, prenosi Rojters.

Preživeli na Everestu su opisali oblak kamenja u leda koji se zabio u bazni kamp u subotu i povredio više od 60 ljudi. Vodiči su slali pozive za pomoć, tražeći helikopter za spasavanje ranjenih.

Među poginulima na Everestu su četiri strana državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: