UKR: Avioni slučajno izbegli rakete

Nemačka vlada je dva dana pre obaranja malezijskog aviona MH17 sa 298 ljudi iznad Istočne Ukrajine bila informisana o većoj opasnosti leta iznad tog regiona.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

10:35

Default images
Foto: Beta/AP

Ali ta informacija nije dalje prosleđena nemačkim kompanijama, pa su tri "Lufthanzina" aviona letela tom rutom, javljaju WDR, NDR i "Zidojče cajtung", navodeći da je čist slučaj da ti avioni nisu pogođeni.

Pozivajući se na poverljive izveštaje nemačkog Ministarstva inostranih poslova, mediji prenose da su 17. jula lane i tri aviona "Lufthanze" letela iznad tog područja, a jedan od njih samo 20 minuta pre malezijskog MH17.

Mediji javljaju da su u jednom izveštaju, nekoliko dana pre rušenja malezijskog aviona, diplomate Ministarstva inostranih poslova označile situaciju u Istočnoj Ukrajini kao zabrinjavajuću, a kao razlog za tu ocenu, navedeno je obaranje vojnog aviona "Antonov" na visini od preko 6.000 metara.

To je, kako se kaže, predstavljalo jedan novi kvalitet, pošto je obaranje jednog aviona na toj visini za vojne eksperte jasan znak da se, takođe, i ciljevi na još većim visinama mogu pogoditi, odnosno, da postoji opasnost za civilne avione.

Mediji navode da je, uobičajeno, da se avio-kompanije što je moguće brže informišu o promeni sigurnosnih uslova i to se po pravilu dešava preko takozvanih upozoravajućih "Komunikata” koje Ministarstvo za saobraćaj dalje prosleđuje i dodaju da se, to u ovom slučaju dogodilo, tek po obaranju MH17.

"Činjenica je da nama nikakve informacije od institucija nisu pre 17. jula predstavljlene", prenose mediji izjavu portparola "Lufthanze" i jednog insajdera koji je rekao da "Lufthanza" sigurno ne bi više leteta preko Istočne Ukrajine, da je savezna vlada upozorila kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: