Najs: Odluka o šešelju je čudna

Bivši tužilac haškog tribunala Džefri Najs izjavio je danas da ne može da proceni kako će biti okončan slučaj Vojislava Šešelja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

15:17

Default images

On je rekao da je odluka tog suda bila "jako čudna" da lidera radikala pusti na privremenu slobodu bez čvrstih garancija države Srbije da će on biti vraćen u Hag.

"Ne mogu da dam mišljenje o tome, jer nisam detaljno pratio slučaj, ali s obzirom na to da je (Šešelj) bolestan i da se nalazi ovde, teško je zaključiti kako će se sve to završiti", rekao je Najs novinarima u Beogradu na tribini "Dometi međunarodne pravde".

Odluka tribunala da lidera radikala pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga je, prema njegovim rečima, veoma čudna.

"Primetili smo to još tada. Zamislite sebe kao običnog sudiju u običnom sudu koji sudi na primer pljačku, a optuzeni iz nekog razloga mora da ide u drugu državu. Vi kao sudija ga ne biste pustili bez čvrstih garancija države u koju ide, da će se vratiti, ako mu uopšte dozvolite da ide", rekao je Najs koji je zastupao optužnicu priotiv Slobodana Miloševića.

Smatra da je vrlo čudno da je tribunal napravio takav aranžman u slučaju Šešelja.

On je, inače, konstatovao da je "slučaj Šešelj", kontraverzan jer traje veoma dugo.

Kao kontroverzne presude pomenuo je i slučajeve hrvatskog generala Ante Gotovine, nekadašnje šef tajne službe Jovica Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije DB Franka Simatovića, ukazavši da je haški tribunal sudi po "adverzijalnom sistemu" koji odluke donosi na osnovu dokaza, a ne bavi se utvrđuvanjem istine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: